Pistaschpasta med citron och kardemumma

 
Ibland, när man skapar, kan man plötsligt drabbas av ett infall att göra på ett sätt som man aldrig gjort förut, och som man aldrig sett nån annan göra. Den nya idéen kan vara smått galen, oftast är den det, och det skulle kunna gå helt åt skogen. Samtidigt har man en känsla av att infallet skulle kunna visa sej vara ett genidrag. 
 
Ungefär så gick det till när jag gjorde denna pastarätt. Jag visste att citron och pistasch skulle figurera bland ingredienserna. Tänkte att gröna bönor skulle passa bra. Lite krämighet på det. Men när jag smakade av maten var det ändå nånting fattades. Nåt som band ihop hela rätten. Öppnade kryddskåpet och studerade burk efter burk. Mynta? Njaa. Smoked paprika? Nä, då försvinner pistaschen. Kardemumma? Hmm, det passar ju bra med pistaschen och citronen i bakverk förstås, men det här är ingen kaka. Basilika? Nä. Timjan? Nä. Curry? Absolut inte. Spiskummin? Vad håller jag på med... Vågar jag testa kardemumman ändå? Till slut gjorde jag det! Och det blev bra och annorlunda och som pasta på ett helt nytt sätt.
 
 
 
PISTASCHPASTA MED CITRON OCH KARDEMUMMA, 3 port
1 liten strimlad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
Några nävar haricot verts, färska eller frysta, skurna i små bitar, ca 3-4 cm
1 något rågad dl rostade, saltade och skalade pistaschnötter
½ citron, rivet skal och pressad juice
¼-½ tsk kardemumma
2 dl krämig yoghurt, havrefraiche eller crème fraiche
Olja att steka i
Ev salt
3 port kokt pasta av valfri sort
 
1. Grovhacka pistaschnötterna.
2. Hetta upp olja i en panna och stek lök och vitlök i några minuter. Tillsätt haricot verts och stek tills det börjar få färg. Häll ner nöthacket, citronskalet och -juicen samt kardemumman. Rör om och stek ihop väldigt kort.
3. Tillsätt yoghurt eller fraiche. Blanda om ordentligt, smaka av och tillsätt ev salt, om det behövs.
4. Ta av från värmen och blanda ner pastan i såsen. Ät!
Salt | Pasta, Vegetarisk | | 3 kommentarer |

Bästa helgfrukosten: Pizzascones

 
En gång i tiden var jag djupt nere i surdegsträsket. Jag hade två surdegar i kylen som jag matade regelbundet och som jag noga höll koll på lukt och konsistens. Min brödguru hette Martin Johansson och nästan alla bröd bakades enligt recept från hans böcker eller blogg (kolla gärna in hans recept för veganbullar, förresten!). Men så en dag hände nåt, jag kommer inte riktigt ihåg vad. Det kan vara att jag flyttade eller reste bort och surdegarna glömdes bort eller slängdes. Helt plötsligt fanns de i alla fall inte längre i mitt liv. Till en början saknade jag färskt surdegsbröd och tyckte att allt fabriksbakat bröd var ett straff att äta. Försökte trösta mej med bageribröd och butikens bake off-bröd och det var väl helt OK, men inte som ett surdegsbröd bakat enligt Martin Johanssons recept. Bakade lite då och då ett jästbröd. Tiden gick och så småningom började jag tycka att brödet jag köpte var lite väl dyrt för min dåvarande studentbudget. Började köpa bröd i plastpåse igen. Upptäckte att det inte smakade så illa längre, det var faktiskt ganska gott.
 
Ibland saknar jag surdegsbakandet. Inte bara för att brödet är fantastiskt gott, utan också för att det är ett pågående projekt. Nånting man kan nörda ner sej i och som man fortsätter att lära av hela tiden. Nånting som kräver tid och tillsyn, som ett husdjur, nästan. (Sorry om jag förminskar din relation till ditt husdjur, det är inte så jag menar. Hoppas du förstår vad jag försöker säja.) Idag bestämde jag mej därför för att starta en ny surdeg och det känns som att hitta tillbaka till sej själv litegrann. Jag är en person som bakar surdegsbröd, det var en del av min identitet för några år sen.
 
En surdeg blir dock inte klar på en halv kvart, men jag var redo att börja baka nu. Så för att stilla baksuget gjorde jag några snabba, enkla pizzasmakande scones med ägg i. De skulle passa perfekt att göra till helgfrukosten och äta varma med smör som smälter. Lika bra passar de som tillbehör till en soppa eller till och med som en måltid i sej själv. 
 
 
 
PIZZASCONES MED ÄGG, 6 st stora
7 dl vetemjöl (försök att inte packa mjölet när du mäter upp)
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 torkad timjan
4 st medelstora ägg
1 dl vätska, vatten eller nån typ av mjölkliknande produkt
1 rågad dl strimlade soltorkade tomater som varit inlagda i olja
0,5 dl av tomatoljan (eller en oljig pesto)
2 st (1 rågad dl) strimlade salladslökar
2 dl grovriven ost + lite extra till topping
 
1. Sätt ugnen på 200°C
2. Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt och timjan i en skål.
3. I en annan skål, vispa sönder äggen. Häll ner vätska och tomatolja/pesto och vispa ihop detta. TIllsätt därefter soltorkad tomat, salladslök och ost och rör om ordentligt.
4. Vänd ner mjölblandning och rör om tills det precis blandat sej. Knåda inte. Den ska nu vara väldigt kladdig.
5. Klä en plåt med bakplåtspapper. Forma degen till 6 st stora scones, utan att tillsätta mer mjöl. Detta är viktigt, om du vill att sconesen inte ska bli torra. Degen ska alltså vara jättekladdig! Den är ganska jobbig att hålla på med, men för att underlätta formningen föreslår jag att du tar en skål med vatten och doppar händerna i denna innan du formar varje scones. Lägg sconesen på plåten och strössla över mer ost och ev lite mjöl. Jag mjölar nästan alltid mina bröd, pga tycker att det blir fint.
6. Baka i ugnen. Jag tror att det räcker med 20 eller max 25 min, är osäker. Varför vet jag inte bestämt? Jo, för att jag diskade och lyssnade på podd och glömde att jag hade saker i ugnen. Mina bröd stod därför inne i 30 min. Inte större skada skedd, de blev lyckade ändå, men jag tror att det räckt med kortare tid. Använd en provsticka för att kolla om de är genomgräddade. PS. De blir ju väldigt stora, så meningen är att man ska dela dem i hälften när man ska lägga på pålägg.
 
 
Salt | | 10 kommentarer |

En tallrik full av sött, salt och rökigt

 
Jag har en ny favoritkrydda: Rökt paprikapulver. Eftersom jag läser många amerikanska veganbloggar har jag förstås länge känt till "smoked paprika" till namnet, utan att riktigt fatta vad det är. Än mindre sett det i en matbutik. Tills för nån månad sen, då jag av en slump fick syn på en burk i kryddhyllan. Där kunde jag ju inte lämna den att frysa ännu en natt i en obekväm hylla i det kyliga snabbköpet. Så den fick följa med hem till mej och flytta in i skåpet där mina andra kryddor bor. Det blev en succé. På väldigt kort tid har den gått från att vara den nya blyga, till att bli den mest populära i gänget. Alla älskar den nya kryddan och vill gärna vara med i samma grytor och röror som den. Alla utom möjligen myntan. Ett antal gånger har jag sett myntan stå i sitt hörn och kasta avundsjuka blickar mot det rökiga paprikapulvret. Jag har försökt förklara för myntan att jag fortfarande älskar henne lika mycket som förut, men att ibland måste man ta ett steg tillbaka, ge andra kryddor en chans här i livet. Hon lyssnar inte. Hon är bara bitter över att ha förlorat sin status som the queen bee.
 
Nåväl, vi får väl se hur länge det varar.
 
 
 
Det här är det allra första receptet jag gjorde med den nya kryddan. Det består av tre smårätter som jag serverade till en crème fraiche-sås med örter. Tallriken är en dröm för mej som älskar söt mat, men om man tycker det verkar lite väl skulle det passa bra att, exempelvis, byta ut löken och såsen mot en hummus samt skippa honungen i salladsdressingen.
 
 
 
Tillsammans räcker rätterna till tre personer.
 
 
RÖKIG UGNSSTEKT SÖTPOTATIS
1-2 (ca 600-700 g) skalad sötpotatis, skuren i 1 cm tjocka skivor
olja
smoked paprika
salt
 
1. Pensla potatisskivorna med olja. Krydda med salt och smoked paprika. Ta gärna mer paprikapulver än vad jag har på den översta bilden, jag kryddade dem lite extra efter att ha tagit den första tuggan.
2. Lägg sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen tills de är mjuka. Det tar ca 25-30 min i 200°C. 
 
 
KARAMELLISERAD GULLÖK
600 g skalad gul lök, skalad och skuren i tjocka ringar
olja att steka i
ev lite salt
 
1. Lägg lök och olja i en kastrull. Stek under lock på låg värme tills löken mjuknar och långsamt börjar bli gyllene. Då blir den söt och naturligt karamelliserad. Har du stort tålamod kan du låta den långsamt stekas i 30-40 min. Är ditt tålamod sämre kan du nöja dej med 20 min. Som du ser på bilden var mitt tålamod halvbra, det tog slut just när löken började övergå i gyllene. Fortfarande sött och gott, men inte fullt ut karamelliserad. Salta, om du har lust. Inte helt nödvändigt med allt söta som pågår, men man får om man vill.
 
 
MATIG SALLAD MED CITRON- OCH HONUNGSDRESSING
1,5 dl grovhackade cashewnötter
250 g skalade gröna sojabönor, färska eller tinade (ett helt paket av de vanliga som finns i frysdisken)
1 (ganska liten) spetspaprika, finstrimlad
 
Valfri dressing: pressad citron, honung (eller agavesirap för veganen) och lite örtsalt
 
1. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna. Rör om hela tiden och ta bort ifrån plattan när de börjar få färg. Du vill inte bränna nötterna.
2. Blanda med sojabönor och strimlad paprika.
3. Rör ihop dressingen och häll över salladen. Om man tycker att det är nog med sött till maten med lök och sötpotatis kan man skippa steget med dressingen och bara pressa över lite citron och ev salt.
4. Den här salladen kan man också servera varm. Av ett misstag råkade jag värma den i mikron dagen efter, eftersom allt var blandat i matlådan. Att äta den varm var minst lika gott!
 
 
Servera en kall fraiche-sås med örter till smårätterna och måltiden är komplett!
Salt | Vegan, Vegetarisk | | 6 kommentarer |
Upp