Ät som Katniss: Vegomat inspirerad av Hungerspelen

***Varning: Innehåller spoilers från första och andra delen.***
 
Snart är det dags, snart premiärar den sista Hunger Games-filmen. Hur laddar ni? Själv förbereder jag mej genom att läsa om böckerna och ska se om de tidigare filmerna för att komma in i det. Inte så att det är svårt att komma in i berättelsen. Jag började på första boken för en vecka sen och är nu snart igenom bok nummer två. Och när jag inte läser om Panem och Spelen och Katniss tänker jag på deras värld, lever i en bubbla. Det är andra gången jag läser böckerna, och de är bättre denna gång. Karaktärerna ännu mer levande, berättelsen ännu mer aktuell.
 
Med tanke på hur lite mat folken i Panems distrikt äter handlar Hungerspelen väldigt mycket om mat. Kanske just därför. Den som alltid saknar mat eller är rädd att inte ha tillräckligt att äta tänker nog mer på den mat som faktiskt erbjuds. Katniss tänker mycket på mat. Även efter att hon blivit rik och kan köpa all mat hon behöver plus lite till. Katniss vet hur det är att vara hungrig och hon fortsätter att se svält runtomkring sej varje dag. Det finns dock en plats där ingen riskerar att svälta till döds. Under besöken i huvudstaden, där livet i överflöd är överväldigande för tributerna från distrikten, äter Katniss och de andra som om de aldrig sett så mycket mat innan. För det har de ju inte.
 
 
 
Ett annat sätt jag laddat på i helgen är att jag gjort mat inspirerad av böckerna. Katniss, som är jägare, äter en väldigt köttbaserad kost. Men mycket är lätt att vegetarisera. Den här rätten är baserad på Katniss favoritmat: "lamb and dried plum stew". Jag förstår verkligen varför denna rätt blev hennes favorit, jag tycker också väldigt mycket om grytor och älskar sött i maten. Dock skippade jag lammet och ersatte det med cashewnötter. Och gjorde allt lite sötare med rivet äpple och lättglögg.
 
Bon appetit and may the odds be ever in your favor!
 
 
LAMB CASHEW AND DRIED PLUM STEW, 6 port
1 vitlöksklyfta, riven
2 gula lökar, strimlade
3 normalstora morötter, slantade
Ca 150 g rotselleri, skuren i 1x1cm stora kuber
1 stort rött äpple, skalad och grovrivet
2 dl lättglögg (helst Per Morbergs julglögg, men annars en vanlig rödvinsglögg. Vill du ha det mindre sött, byt ut hälften av glöggen mot vatten.)
1 + 0,5 dl vatten
10 katrinplommon, klippta eller skurna i småbitar
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 msk röd misopasta (kan bytas ut mot lite fond eller buljong
1,5 msk mörk soja
2 dl torrostade hela cashewnötter
2 msk majsstärkelse (aka Maizena)
Olja att steka i
 
1. Stek vitlök, lök, morötter och rotselleri i olja i 5 min.
2. Tillsätt rivet äpple, glögg, 1 dl vatten, katrinplommon, lagerblad, timjan, miso, soja och cashewnötter. Koka upp och sänk till låg temperatur. Låt alltsammans sjuda i 30-35 min.
3. Blanda ut majsstärkelsen med 0,5 dl vatten. Häll ner detta i grytan och blanda om ordentligt. Koka upp igen. Tror inte du vill salta mer, mison och sojan är tillräckligt salta. Tyckte i alla fall jag.
Salt | Gryta, Vegan, Vegetarisk | | En kommentar |

Potatis- och purjolökssoppa med dill

 
Det tråkigaste med dill är att det är så starkt förknippat med fisk och skaldjur. Med undantag för dillchipsen får man ju nästan aldrig äta dillig mat, om man mest äter vegetariskt. Om inte... man lagar sin egen vegomat och går helt loss på dillen! Förstås. Jag älskar att ösa på tokmycket torkad dill - ju mer, desto bättre - och tycker att det passar till väldigt mycket. Ugnsrostade rotfrukter, soppkrutonger, sallader, mackor och inte minst vegansk laxpasta. Och till purjo- och potatissoppa, började att dilla den en gång i tiden och nu kan jag inte göra sopppan utan.
 
 
SLÄT POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA MED DILL, blir mycket
2 l/600 g strimlad purjolök
1,3 l/900 g skuren potatis+palsternacka (avgör själv proportioner, ju mer palsternacka, desto sötare - ju mer potatis, desto matigare)
7 dl vatten
1 buljongtärning
Torkad dill
Salt och vitpeppar
 
1. Stek purjon mjuk i olja, ca 5 min, gärna under lock.
2. Tillsätt potatis, palsternacka, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt puttra under lock tills rotsakerna är mjuka, ca 20 min beroende på storlek.
3. Ta från värmen. Mixa slät. Om du tycker att soppan är för tjock, tillsätt mer vatten. Krydda med dill och vitpeppar, salta.
 
 
Ett tips om du råkar ha mer purjo hemma än vad du kan göra av med innan den blir dålig: Strimla och frys in. Passar toppen att ha i grytor eller i soppor som denna.
Salt | Soppa, Vegan, Vegetarisk | | 5 kommentarer |

Ugnsbakad aubergine med ostgratinerad linsröra

 
Om du firar en pappa idag tycker jag att du ska bjuda honom på en god vegetarisk middag med krämig aubergine och välsmakande linsröra toppad med smält ost. Kan knappast bli bättre allt-i-ett-mat. Recept finns 
 
Får du inte tag på aubergine kan den bytas ut mot zucchini - men anpassa första omgången i ugnen efter zucchinin, som mjuknar snabbare.
 
 
 
UGNSBAKAD AUBERGINE MED OSTGRATINERAD LINSRÖRA, 4 port
2 auberginer + olja + salt
2,5 dl torkade puylinser (eller vanliga gröna)
2 medelstora gula lökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 medelstora morötter, finrivna
1 msk sambal oelek
1 msk sött paprikapulver
1 dl tomatpuré
1 dl havregrädde (eller annan valfri sort)
1 dl vatten
1 skvätt balsamvinäger
Salt
Ca 3 dl riven, lagrad ost
 
1. Sätt ugnen på 225°C. Dela auberginerna på längden och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt eller ugnsfast form. Skär ett rutmönster på snittytan, se bilden ovan. Pensla dem med olja. Baka i ugnen i 30 min, tills auberginen är mjuk.
2. Koka linserna i rikligt med vatten i 20 min, eller enl förpackningen. Häll sedan bort kokvattnet.
3. Medan auberginerna steks i ugnen och linserna kokar, börja med linsröran. Stek lök och vitlök mjukt i olja, ca 5-7 min. Tillsätt morot och stek några min till.
4. Tillsätt resten av ingredienserna, även de kokta linserna, men inte auberginerna eller osten. Koka ihop detta 5 min. Smaka av med salt.
5. Ta ut auberginerna ur ugnen och salta dem. Ös linsröran över halvorna. Det blir säkert lite över - detta är gott som linsgryta till ris eller som tillbehör till maten för den som är extra hungrig. Fördela den rivna osten över linsröran.
6. Gratinera halvorna i ugnen ytterligare en kvart, tills osten smält och fått färg. Servera med en frisk sallad.
Salt | Vegetarisk | | 12 kommentarer |
Upp