Ett tidigt sommarlov

Jag har ju nyss börjat på ett nytt jobb, och just nu tar det ganska mycket tid och energi. Därför tar jag ett kort uppehåll med bloggen för att komma tillbaka lite bättre och mer uppdaterad i från och med den 1 juli. Vi ses då!
 
Salt, Sött | | Kommentera |

Mungbönshummus

 
Bara för att du tillsätter tahini, citron och vitlök kan du inte kalla vad som helst för hummus. Var är kikärtorna liksom?
 
Äh, jag tycker inte man behöver vara så noggrann med benämningar. Visst, det här blir inte en äkta-genuin-certifierat-ursprung-trademarked hummus. Men med mungbönor istället för kikärtor får du en god, krämig och lite ärtsmakande röra, som påminner en massa om hummus. Så jag tänker kalla den för mungbönshummus iallafall.
 
 
 
Jämfört med en vanligt hummus, gjord från grunden, är detta en snabbversion. Bönorna behöver bara blötläggas i 6 timmar (men om du vill kan de stå i vatten upp till ett dygn) och sedan kokas 10-20 minuter. Dessutom kräver den minimal arbetsinsats. Allt du gör är att koka och mixa - vem som helst kan göra denna hummus,
 
 
 
HUMMUS PÅ MUNGBÖNOR
1,5 dl torkade mungbönor
0,5 dl tahini (ljus sesampasta)
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk kallpressad rapsolja
Saft från ca en halv citron
0,5 tsk starkt paprikapulver eller 1 knivsudd cayennepeppar (kan uteslutas)
0,5 tsk spiskummin (kan uteslutas)
0,5-1 dl vatten att späda med
 
1. Blötlägg mungbönorna i minst dubbelt så mycket vatten. Låt stå i 6-24 h.
2. Slå av blötläggningsvattnet och koka upp bönorna i nytt vatten. Koka ca 10-20 min, tills de är mjuka. Rör om nån gång för att se till så de inte fastnar i botten. Slå av vattnet.
3. He de kokta mungbönorna i en matberedare tillsammans med tahini, vitlök, olja, citron och ev kryddor. Mixa. Späd med vatten tills hummusen uppnår önskad konsistens. Servera med grönsaksstavar, som röra till maten eller på bröd.
 
 
Salt | Röror, Vegan, Vegetarisk | | 5 kommentarer |

Bönspaghetti med krämig fetasås

 
Idag är det arbetarnas dag. Det har jag firat i veckan genom att skriva arbetskontrakt och flytta från Höga Kusten till Mälardalen för att börja jobba. Dagen till ära ska jag lyssna på första maj-tal och passa på att gå med i ett fackförbund. Ni är väl anslutna?
 
Hrmhrm, nu var det matblogg, ja. Även arbetare måste äta (high fivar mej själv för årets smidigaste övergång).
 
Bönpasta. Det är ju ett väldigt bra påfund för alla glutenintoleranta, lchf:are eller andra som bara är ute efter lite extra protein. Till denna rätt testade jag ett annat märke och form på pastan än förra gången och det var ganska stor skillnad gällande konsistens. Risentas fettuccine upplevde jag ha mer tuggmotstånd, lite gummiaktigt på ett bra sätt. Denna (se bilden ovan) blir inte al dente som det påstås på förpackningen, snarare tuggar man rakt igenom och konsistensen är mer mjölig. Klart godkänd, men jag föredrar ändå Risentas.
 
 
 
BÖNSPAGHETTI MED KRÄMIG FETAOSTSÅS, 4 port
2 små gula lökar, finhackade
Smör att steka i
70 g babyspenat
150 g fetaost
1,5 dl crème fraiche
1 tsk torkad timjan
Salt, peppar
200 g bönpasta, valfri form
 
1. Stek den finhackade löken i smör tills den blir mjuk, ca 5 min.
2. Tillsätt babyspenat och fetaost, stek under omrörning några minuter till.
3. Tillsätt crème fraiche, timjan och låt det bli varmt.
4. Koka under tiden bönpasta enligt förpackningen.
5. Blanda pasta och sås. Smaka av med salt och peppar. Ät och njut.
Salt | Pasta, Vegetarisk | | 21 kommentarer |
Upp