Minitortillas med ljummen avokado- och bönsalsa

 
Alla som är sugna på snabblagad vegomat serverad i minitortillas räcker upp en hand. Här är en! Väldigt ofta är jag sugen på det, faktiskt. Jag fyller dem ibland med hummus, ibland tacofärs och allra senast denna ljumma, ljuvliga bönsalsa med avokado. Vanliga tortillabröd funkar förstås också bra.
 
 
LJUMMEN BÖNSALSA MED AVOKADO, mättar 2-3 pers
1 liten gul lök, finhackad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
Ordentligt med citronpeppar
1 (gul) paprika, skuren i småbitar
3 dl kidneybönor
1 hackad tomat
1 avokado, skuren i bitar
 
Tillbehör: minitortillas, salladsblad, havrefraiche eller crème fraiche.
 
1. Fräs hastigt löken och paprikan på hög värme i ca 3 min. Låt dem brynas lite.
2. Krydda och rör om. Tillsätt bönorna och stäng av värmen. Stek på eftervärme, 3 min.
3. Tillsätt tomat och avokado. Blanda ordentligt och låt stå nån min så allt får samma temperatur. Smaka av med salt.
4. Komponera rätten genom att lägga ett salladsblad i en liten tortilla. Ös upp lagom mängd ljummen salsa. Toppa med nåt slags fraiche - eller låt bli, det blir gott även utan.
Salt | Vegan, Vegetarisk | | 3 kommentarer |

Hemligheten bakom den lenaste hummusen nånsin

 
Hur många gånger har du önskat att din hemgjorda hummus kunde vara lika len som den du äter på restaurangen eller köper från affären? Varje gång? Samma här. Även om min hemgjorda hummus har varit helt ok, har den inte varit så krämig som den köpta är. Vad gör jag för fel? Är min matberedare inte bra nog? 
 
I jakt på ett svar till dessa frågor har jag stött på tipset: Skala kikärtorna. Skala?? Kikärtorna??! Nehejdutack. Detta prövade jag göra en gång till en kikärtsgryta, och även om resultatet blev superbt, är det inget jag har lust att göra igen. Att skala kikärtor är inte så lätt som många vill ge sken av. "Gnid de kokta kikärtorna mellan två handdukar", ska tydligen vara ett snabbt och enkelt sätt att lossa skalen från kikärtorna. Icke! Det är inte alls enkelt, det finns ingen fungerande genväg, för att skala kikärtorna måste du trycka ut dem en efter en ur sitt skal. Det finns inget tråkigare och onödigare att ägna sin tid åt.
 
Men, även om det inte finns en genväg till att snabbt skala kikärtor, så finns det en genväg till en krämig hummus. Och den heter kikärtshalvor (eller chana dal, som det kan stå på förpackningen). Om du köper kikärtshalvor är de redan skalade och du slipper stå och skala kikärta efter kikärta för att få till en krämig hummus. Smart va?
 
 
LENASTE HUMMUSEN NÅNSIN, en ordentlig omgång som går bra att frysas in
8 dl blötlagda och ordentligt kokade kikärtshalvor, enligt förpackningen
1-2 pressade/rivna/hackade vitlöksklyftor
2-3 msk citronjuice
1 dl tahini
1 dl vatten
Salt, efter smak
2 msk olja (gärna kallpressad raspolja eller olivolja)
Ev kryddor: paprikapulver, spiskummin, cayennepeppar
 
1. Lägg kikärtor, vitlök, citronjuice och tahini i en matberedare. Exprimentera gärna med mängden vitlök, tahini och citronjuice, enligt hur du själv gillar hummusen. Mixa samman.
2. Om hummusen är för stabbig, tillsätt så mycket vatten du tycker att det behövs. Jag tyckte att 1 dl var perfekt. Salta.
3. Ös upp hummusen i en skål. Ringla över olja och krydda om du vill. Ät!
Salt | Röror, Vegan, Vegetarisk | | 4 kommentarer |

Sötpotatis- och morotssoppa med rostad majs

 
Är inte hösten ovanligt långsam i år? Löven sitter fortfarande kvar på träden och vissa nätter håller sej temperaturen över minusstrecket. Jag minns en allahelgonahelg för kanske femton år sedan. Min familj och jag hade varit nere i Stockholm under höstlovsveckan för att hälsa på våra kusiner och nu var vi på väg hem till Höga Kusten igen. Det hade varit vanligt höstväder och inga höstlovsfirare hade ens tänkt tanken på att byta till vinterdäck. Det var ju bara oktober.
 
Men just den kvällen vi var påväg norrut började årets första snöflingor falla. Och falla. Köer bildades längs E4an och vi sniglade hemåt. Nånstans längre fram hade en stor olycka inträffat. Till slut blev vi stående. Kvällen övergick så småningom i natt. Jag har ett vagt minne av att vår bil nångång under kvällen gled ner i diket och fick hjälp av poliser att komma upp. Det var första och enda gången jag suttit i en polisbil i mitt liv. Hursomhelst gav vi till slut upp. Norrut gick inte att komma. Vi vände tillbaka för att hitta en plats att sova under natten. Lite tidigare hade vi sett skyltarna till en camping och vi bestämde oss för att åkte dit. Det såg ganska ödsligt ut, men öronbedövande musik från RIX FM strömmade ur en stereo nånstans i huset. Vi knackade och ringde på och bultade och ringde på. Ingen öppnade. Ingen var hemma.
 
Klockan hade blivit försent och det fanns inga andra ställen att sova på i närheten. Den natten slutade med att vi parkerade vid en bensinmack och sov i bilen. När jag vaknade tidigt nästa morgon var bilen i rullning och pappa hade redan gasat på i några mil. Landskapet runtomkring oss var klätt i vitt, bilköerna var borta och snön hade upphört att falla. Jag minns alltid den här kvällen och natten som ett fantastiskt äventyr. Jag minns inte om jag eller mina syskon tyckte att det var besvärligt och klagade - jag tror inte det - bara att allt var spännande och ingen visste vad som kunde hända.
  
 
 
Tror ni på snö nästa vecka? Det känns långt borta, men man vet aldrig.
 
 
 
VEGANSK SÖTPOTATIS- OCH MOROTSSOPPA MED ROSTAD MAJS, 5-6 port
1 hackad gul lök
1 hackad/riven vitlöksklyfta
1 hackad selleristjälk (eller 2 väldigt små, som jag råkade ha hemma)
½ tsk spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk starkt paprikapulver
1 stor sötpotatis, skuren i bitar
2 stora morötter, skurna i bitar
1 hackad paprika
2 dl röda och/eller gula linser
2 små svenska äpplen, urkärnade och hackade i bitar
1 buljongtärning
8 dl vatten
 
Tillbehör: rostad majs, ostmacka.
 
1. Stek lök, vitlök och selleri mjukt långsamt i olja, ca 10 min.
2. Tillsätt kryddorna och stek under omrörningnågra min till. Släng ner resten av ingredienserna. Koka upp och låt puttra tills grönsakerna och linserna kokats ordentligt mjuka. Ge det ca 30 min.
3. Ta av från plattan och mixa soppan slät.
4. Servera med rostad majs som du gör på följande sätt: Hetta upp olja i en stekpanna. He i majskorn (av valfri sort, ex fryst majs eller burkmajs) och din favoritpeppar (min är den som heter pepparmix). Stek på hög värme i 4-5 min, tills majsen får färg. Strö över soppan.
 
Salt | Soppa, Vegan, Vegetarisk | | 5 kommentarer |
Upp