Mild spenatgryta med gröna linser

 
Vi går mot ljusare tider och jag passar på att lapa så mycket sol som möjligt. Okej, jag jobbar som cyklande brevbärare, svårt att undvika att vara ute i solen. I alla fall... Snart, hörni, kan man sitta och glassa på uteserveringar - utan filtar! - och ba njuta fullt ut av livet. Längtar, längtar, längtar. Februari höll på att ta knäcken på mej. Mörker, kyla, slask.
 
Den här månaden har jag därför passat på att vara ledig en hel del. Lämnat stan, besökt min bror i London, träffat mina närmsta vänner i Norrköping och hälsat på min lillasyster på Västkusten. + ätit en massa fantastisk mat. Bl.a. har jag testat laga ramensoppa på två olika sätt, ätit sötpotatispommes på apprestaurangen Pinchos (inget ställe jag rekommenderar för vegoätare dock) och tillsammans med syster gjort en vegansk påskbuffé. Dessutom testade jag sausage rolls för första gången på snart sex år. Kommer ni ihåg när jag sjöng deras lov i ett tidigare inlägg? Mitt smakminne sa att de var små delikata smördegsknyten som man ville äta tills de kom ut ur öronen. Men alltså: Nej. Ni som är strikta vegetarianer går inte miste om nåt gott. Mitt veganiserade recept var oändligt mycket godare än den brittiska köttversionen. Laga det istället.
 
 
 
Den här maten gjorde jag en dag när jag inte var ledig, en kväll efter att ha jobbat sent. När maten var färdig hade mörkret lagt sej och fullmånen gått upp. För att besvärja mörkret hade jag skaffat tulpaner och det gav lite vårkänsla. Och för att besvärja tröttheten proppade jag grytan full med järnrik spenat och hoppades på förbättrade blodvärden.
 
Har du inte de kryddor som står i receptet kan du byta ut dem mot en msk mild curry. Tycker du att maten verkar lite mesig? Hetta upp med chili, cayennepeppar eller ingefära.
 
 
SPENAT- OCH LINSGRYTA, 4 port
1 dl torkade gröna linser
1 medelstor gul lök, grovhackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackad
1 selleristjälk, finhackad
1 morot, finhackad
250 g bladspenat
1 tsk sött paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 msk röd misopasta eller en grönsaksbuljongtärning
400 ml kokosmjölk (en konservburk)
0,5 msk äppelcidervinäger
Olja, att steka i
Salt
 
1. Koka linserna mjuka i rikligt med vatten, tills de är mjuka, 20-25 min.
2. I en annan gryta: Stek lök, vitlök, selleri och morot mjukt i olja, ca 7 min.
3. Tillsätt kryddorna och rör om. Låt det steka under omrörning i nån minut.
4. Klicka ner misopasta och häll i kokosmjölken. Låt koka upp.
5. He i bladspenat och linser. Puttra en liten stund, tills spenaten blir mjuk.
6. Smaka av med äppelcidervinäger och salt. Servera med ris, bulgur eller chapati.
Salt | Gryta, Vegan, Vegetarisk | | 5 kommentarer |

Ännu bättre kokosyoghurt + smoothie med hallon och mango

 
Sen jag publicerade förra inlägget har jag fortsatt experimentera med att få fram en kokosyoghurt som funkar lite bättre till frukost. Den som görs enbart på kokosmjölk är tjock och krämig och funkar, som sagt, till mellanmål, efterrätt och frukost av det lyxigare slaget. Nu var jag ute efter att göra en mer vardagsyoghurt. Jag hade tre mål: 1. Yoghurten skulle kunna hällas och ha samma konsistens som flytande yoghurt på tetra. 2. Smaken skulle vara mer neutral, kokosen skulle tonas ner något. 3. Det skulle vara helt veganskt.
 
Målen uppnåddes på följande sätt: 1. Tog mer vätska i förhållande till majsstärkelse. 2. Blandade kokosmjölken med en annan, neutral mjölk. Jag bestämde mej för rismjölk, vilket var perfekt. Rismjölken mildrade kokosen utan att lägga till nån egen smak. Det enda rismjölk smakar är ju sött, fastän den inte innehåller tillsatt socker. = Naturligt sötad yoghurt. 3. Använde sojakvarg som yoghurtbas.
 
Är fantastiskt nöjd med resultatet. Jag vet exakt vad jag kommer att äta varje morgon framöver.
 
 
 
VEGANSK RIS- OCH KOKOSYOGHURT
4 dl kokosmjölk (en konservburk)
4 dl rismjölk (testa gärna med andra mjölkar också och låt mej veta hur de funkar)
0,5 dl majsstärkelse
1 dl yoghurt (den här gången använde jag sojakvarg, men annat som innehåller yoghurtkultur funkar också)
 
1. Sätt på ugnen och värm upp den till 50°C.
2. Töm en burk kokosmjölk i en kastrull. Vispa tills du får en någorlunda jämn vätska. Vispa ner rismjölken. Häll därefter ner majsstärkelsen under omvispning. 
3. Ställ kastrullen på en spisplatta. Värm upp under omrörning. Låt det sjuda tills det tjockat till sej, ca 2-3 min. Ta kastrullen från värmen och låt den svalna till det är lite varmare än fingervarmt, ca 40°C.
4. Tillsätt yoghurt och rör om ordentligt. Skopa upp detta och he det i en väl rengjord glasburk eller- flaska, skruva på lock. Hygienen är viktig när du gör detta recept. Tvätta händerna noga innan du börjar och sterilisera gärna burken eller flaskan med kokhett vatten innan du fyller upp med den blivande yoghurten. Du vill inte att fel sorts bakterier ska växa i din frukost.
5. Stäng av ugnsvärmen och slå över till bara ugnslampan. Detta för att du ska ha en jämn temperatur som är något varmare än rumstemperatur för att få fart på yoghurtkulturen. Du kan pröva med fönsterbrädan över ett varmt element eller skåpet ovanför kyl/frys. Ställ in burken/arna och låt dem stå 10-12 timmar. Låt yoghurten stå i kylskåp och kallna innan du äter den.
6. Ät till frukost som du skulle med annan yoghurt eller gör smoothie enl recept nedan!
 
 
 
KOKOSSMOOTHIE MED HALLON OCH MANGO
2 dl ris- och kokosyoghurt
2 dl frysta eller färska bitar av mango
2 dl frysta eller färska hallon
1 fryst eller färsk banan
 
1. Låt frukten och bären tina något om de är frysta.
2. Blanda allt, mixa tills alla bitar försvunnit.
3. Blunda, njut och dröm om sommaren.
 
Salt | | 4 kommentarer |

Krämig yoghurt gjord på kokosmjölk

 
I morse åt jag den godaste frukosten på länge. En stor latte med skummad havremjölk, färsk frukt, sommarbär från frysen och... kokosyoghurt! Har du testat yoghurt gjort på kokosmjölk? Jag smakade det när jag var i London förra hösten, där jag hittade det i nån fancy matbutik längs Oxford Street. Kärlek vid första skeden. Dock har jag inte hittat det här hemma (det finns säkert, men var?), så igår tog jag saken i egna händer och gjorde min egen. Resultatet: Krämigt, kokosigt, yoghurtigt.
 
Yoghurten är inte krånglig att göra på nåt vis och har inga konstiga ingredienser, den kräver bara lite framförhållning eftersom kulturen ska utvecklas under loppet av 10-12 timmar. Och det är den värd. Den här versionen blir med hjälp av majsstärkelse lika tjock som en turkisk yoghurt, så om du vill ha en hällbar yoghurt kan du pröva ta ca hälften av det som står i receptet. Om man vill ha en riktigt fet yoghurt, som inte kräver nåt förtjockningsmedel, kan man använda det översta lagret kokosgrädde som bildas i en kokosmjölksburk. Vattnet som blir över kan man använda i matlagning, bakning eller smoothies. Jag har själv inte testat, men det lär ju bli riktigt mäktigt.
 
Kokosyoghurt kan ätas som ett lyxigt mellanmål med frukt och nötter. Det kan ätas som en krämig frukost med müsli och färska bär. Eller varför inte som en grekiskinspirerad efterrätt med hackade mandlar och ringlad honung över? Mmmmm.
 
 
 
HEMGJORD KRÄMIG KOKOSYOGHURT
4 dl kokosmjölk (en konservburk)
0,5 dl majsstärkelse
0,5 dl yoghurt (jag använde turkisk koyoghurt, men annat som innehåller yoghurtkultur borde också funka, ex soyghurt om du vill ha det veganskt)
 
1. Sätt på ugnen och värm upp den till 50°C.
2. Töm en burk kokosmjölk i en kastrull. Vispa tills du får en någorlunda jämn vätska. Häll därefter ner majsstärkelsen under omvispning. 
3. Ställ kastrullen på en spisplatta. Värm upp under omrörning. Låt det sjuda tills det tjockat till sej, ca 2-3 min. Ta kastrullen från värmen och låt den svalna till det är lite varmare än fingervarmt, ca 40°C.
4. Tillsätt yoghurt och rör om ordentligt. Skopa upp detta och he det i väl rengjorda småburkar eller i en enda stor, skruva på lock. Hygienen är viktig när du gör detta recept. Tvätta händerna noga innan du börjar och sterilisera gärna burken eller burkarna med kokhett vatten innan du fyller dem med den blivande yoghurten. Du vill inte att fel sorts bakterier ska växa i din yoghurt .
5. Stäng av ugnsvärmen och slå över till bara ugnslampan. Detta för att du ska ha en jämn temperatur som är något varmare än rumstemperatur för att få fart på yoghurtkulturen. Ställ in burken/arna och låt dem stå 10-12 timmar. Tyvärr skulle jag inte rekommendera att du åt detta direkt från ugnen, även om det är svårt att hålla sej. Halvvarm yoghurt? Nää, ställ den i kylen några timmar innan du smakar den.
6. Ät med frukt, bär, nötter, frön, müsli, granola eller nåt annat gott!
 
Om du inte har en ugn att låta yoghurtkulturen växa till sej i, kan du försöka med ett annat varmt och gosigt utrymme. Ett skåp ovanpå frys eller kylskåp brukar vara en sån plats, exempelvis.
 
 
Sött | Frukost, Vegan, Vegetarisk | | 10 kommentarer |
Upp