Ät som Katniss: Vegomat inspirerad av Hungerspelen

***Varning: Innehåller spoilers från första och andra delen.***
 
Snart är det dags, snart premiärar den sista Hunger Games-filmen. Hur laddar ni? Själv förbereder jag mej genom att läsa om böckerna och ska se om de tidigare filmerna för att komma in i det. Inte så att det är svårt att komma in i berättelsen. Jag började på första boken för en vecka sen och är nu snart igenom bok nummer två. Och när jag inte läser om Panem och Spelen och Katniss tänker jag på deras värld, lever i en bubbla. Det är andra gången jag läser böckerna, och de är bättre denna gång. Karaktärerna ännu mer levande, berättelsen ännu mer aktuell.
 
Med tanke på hur lite mat folken i Panems distrikt äter handlar Hungerspelen väldigt mycket om mat. Kanske just därför. Den som alltid saknar mat eller är rädd att inte ha tillräckligt att äta tänker nog mer på den mat som faktiskt erbjuds. Katniss tänker mycket på mat. Även efter att hon blivit rik och kan köpa all mat hon behöver plus lite till. Katniss vet hur det är att vara hungrig och hon fortsätter att se svält runtomkring sej varje dag. Det finns dock en plats där ingen riskerar att svälta till döds. Under besöken i huvudstaden, där livet i överflöd är överväldigande för tributerna från distrikten, äter Katniss och de andra som om de aldrig sett så mycket mat innan. För det har de ju inte.
 
 
 
Ett annat sätt jag laddat på i helgen är att jag gjort mat inspirerad av böckerna. Katniss, som är jägare, äter en väldigt köttbaserad kost. Men mycket är lätt att vegetarisera. Den här rätten är baserad på Katniss favoritmat: "lamb and dried plum stew". Jag förstår verkligen varför denna rätt blev hennes favorit, jag tycker också väldigt mycket om grytor och älskar sött i maten. Dock skippade jag lammet och ersatte det med cashewnötter. Och gjorde allt lite sötare med rivet äpple och lättglögg.
 
Bon appetit and may the odds be ever in your favor!
 
 
LAMB CASHEW AND DRIED PLUM STEW, 6 port
1 vitlöksklyfta, riven
2 gula lökar, strimlade
3 normalstora morötter, slantade
Ca 150 g rotselleri, skuren i 1x1cm stora kuber
1 stort rött äpple, skalad och grovrivet
2 dl lättglögg (helst Per Morbergs julglögg, men annars en vanlig rödvinsglögg. Vill du ha det mindre sött, byt ut hälften av glöggen mot vatten.)
1 + 0,5 dl vatten
10 katrinplommon, klippta eller skurna i småbitar
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 msk röd misopasta (kan bytas ut mot lite fond eller buljong
1,5 msk mörk soja
2 dl torrostade hela cashewnötter
2 msk majsstärkelse (aka Maizena)
Olja att steka i
 
1. Stek vitlök, lök, morötter och rotselleri i olja i 5 min.
2. Tillsätt rivet äpple, glögg, 1 dl vatten, katrinplommon, lagerblad, timjan, miso, soja och cashewnötter. Koka upp och sänk till låg temperatur. Låt alltsammans sjuda i 30-35 min.
3. Blanda ut majsstärkelsen med 0,5 dl vatten. Häll ner detta i grytan och blanda om ordentligt. Koka upp igen. Tror inte du vill salta mer, mison och sojan är tillräckligt salta. Tyckte i alla fall jag.
Salt | Gryta, Vegan, Vegetarisk | |
#1 - - Thea:

Älskar vegoinspiration!

Upp