Grötmix med fyra sorters flingor + Recept för rostad gröt

 
Fick jättestor lust att starta detta inlägg reklamigt och slemmigt peppigt, typ: "Måndagsmorgon. Redo för ännu en ny vecka full av nya utmaningar och spännande möten? Bli redo med denna ekologiska supergröt från Inte vego, men. Proppfull med viktiga vitaminer, mineraler och fibrer - Supergröten som ger dig en garanterat bra start på den nya veckan." Det här dock ingen magisk gröt som gör dej till en superperson, även om den ju är näringsrik, mättande och god. Så istället säjer jag: Grötreceptet i detta inlägg baseras på min nya standardmix, en blandning mellan fyra olika svenska sädesslag. Jag gillar blandningen av olika tuggmotstånd som det ger att ha flera sorter, men om man har svårt att få tag på nåt av grynen går det bra att utesluta det. Eller bara köra på sin favorit, om man har en sådan. Mjölk tillsätter jag i själva gröten mot slutet av koktiden för att den ska bli krämigare och få en fylligare smak.
 
Grötmixen består av en lika del vardera av rågflingor, havregryn, kornflingor och veteflingor. Den kan användas på samma sätt som när du gör havregrynsgröt: 1 dl flingor + 2 dl vatten + lite salt per person. Kokas i kastrull på spisen eller direkt i tallriken i mikron.
 
 
ROSTAD GRÖT MED KANEL OCH KARDEMUMMA, 1 port
1 dl grötmix
Valfri mängd malen kanel och kardemumma
2 dl vatten
1 nypa salt
1 dl mjölk (jag använde soja, men känn dej fri att välja annan sort)
1 dl rivet äpple
 
Till servering: bananskivor, kall mjölk, malen kanel
 
1. Rosta gryn, kanel och kardemumma i en torr kastrull på medelhög temperatur, tills köket börjar dofta härligt av kryddorna.
2. Slå över vatten och salta. Låt puttra på låg temperatur tills grynen sugit upp vattnet. Rör om då och då.
3. Rör ner mjölk och rivet äpple. Fortsätt puttra tills gröten uppnår önskad konsistens.
4. Servera med kall mjölk, skivad banan och pudra över lite mer kanel. Ät och ta världen med storm! Eller skit i världen och gör vad du har lust med - det är upp till dej.
 
Salt | | 2 kommentarer |

En brittisk klassiker: Vegan sausage rolls

 
För fem år sen bodde jag i en förort till London. Jag har just gått ut gymnasiet och hade åkt dit för att vara au pair till en trebarnsfamilj. Äntligen, äntligen, äntligen bodde jag i mitt favoritland av alla, äntligen, äntligen, äntligen bodde jag i (utkanten av) min favoritstad. Varje ledig lördagsmorgon gick jag till pendeltågsstationen, fyllde på mitt Oystercard och åkte in till centrala stan. Besökte museer, promenerade och läste i sensommarljumma Regent's Park, satt på mysiga kaféer i Soho och skrev dagbok eller brev till mina vänner. Planen var att jag skulle stanna i fjorton månader, men av olika omständigheter blev det knappt tre.
 
Trots den korta tiden åkte jag hem sju kilo tyngre. Jag hade lagt på mig sju kilo ostgratinerad shepherd's pie, frityroljedroppande fish and chips, fruktiga tartlets, såsdrypande steak and kidney pie, syrliga jelly beans och massor av sausage rolls. Je ne regrette rien. Låt mej få påpeka hur gott det var. Brittisk mat har haft ett oförtjänt dåligt rykte, och fastän jag innan flytten besökt landet ett par gånger hade jag förväntat mej lite... du vet... äckligare mat. Visst, steak and kidney pie blev aldrig någon favorit (även om konceptet paj med inbyggd brunsås var fascinerande), men många maträtter kan jag ibland längta tillbaka till. Vissa har jag med framgång återskapat, som denna vegoversion av shepherd's pie, men jag har aldrig tagit mej för att göra sausage rolls. Tills nu, alltså.
 
 
Obs! Detta är ett recept för varmluftsugn, men det går lika bra att göra i vanlig. Om du gör i vanlig ugn behövs tid och temp justeras. Jag ger förslag på ändringar, men då jag bara gjort dessa i varmluftsugn rekommenderas att ha lite koll på hur det går för dem i ugnen. Skulle du pröva göra detta recept med över-/undervärme får du färna ge feedback på tid och temp.
 
VEGANSKA SMÖRDEGSKNYTEN MED SOJAFÄRS, 32 st
1 finhackad gul lök
1-2 finhackade selleristjälkar (beroende på mkt du tycker om sellerismaken, kan även uteslutas helt)
1 dl tomatpuré
1 dl vatten
1,5 msk mörk sojasås
1 msk balsamvinäger
1 l sojafärs
2 dl finriven palsternacka (ca 2 små eller 1 stor)
1 msk torkade örtkryddor (jag använde 50/50 timjan och oregano)
Peppar
 
2 färdigkavlade smördegsplattor, 265 g vardera
 
1. Stek lök och selleri mjuk i olja, tills de börjar bli gyllene. Drygt 15 på låg värme.
2. Tillsätt resten av ingredienserna, utom smördegen. Blanda om och stek ytterligare ett par min. Det behöver inte bli helt tillagat, eftersom den processen fortsätter i ugnen. Ta av från värmen.
3. Skär smördegsplattorna längs långsidan i två lika stora rektanglar vardera. Fördela färsen över de fyra smördegsplattorna, med ca 2-3 cm kvar till kanten (se översta bilden). Lyft ena långsidan över färsen, den ska nå drygt halvvägs. Pensla sedan den kanten med vatten och lyft över den andra kanten och tryck ihop kanterna lite försiktigt. Vänd skarven neråt. Dela varje cylinder i 8 lika stora bitar. Fördela bitarna på två bakplåtsklädda plåtar.
5. Grädda båda plåtarna samtidigt i 175°C i ca 25 min i en varmluftsugn. (Eller ca 200°C i en vanlig ugn, en plåt i taget. Troligen upp till 15 min.) De ska bli gyllenbruna. Ät dessa godingar som snacks och mellanmål. Förvara i frys eller kyl. Servera varma!
 
Salt | | 6 kommentarer |

Vegansk citronrisotto med timjan

 
Att få till en krämig risotto där riset har den perfekta konsistensen kräver: engagerad kock + intensivt köksarbete. En risotto ska inte tillagas av en person som kommer hem vrålhungrig och trött efter jobbet (dvs jag 5/7 dagar i veckan). Det passar sej inte heller att försöka multitaska under matlagningen, duka bordet och gör tillbehören först eller be nån annan ta hand om det. Nu är det full fokus på matlagning som gäller i drygt 20 min.
 
Förra receptet var ärtpasta med ärtpesto, denna gång blir det risotto med risgrädde... Ja, jag gillar att matcha, helt enkelt. Risgrädden är dock inte ett måste för att lyckas med denna rätt, utan går bra att byta ut mot den sort man föredrar.
 
 
VEGANSK CITRON- OCH TIMJANSRISOTTO, 4 port
1 liten gul lök, finhackad
6 dl risottoris
1,2 l buljong
2 dl risgrädde (eller annan grädde av valfri sort)
1 citron, saft och rivet skal
1 tsk gurkmeja, mest för färgens skull, kan uteslutas
Torkad eller färsk timjan
Salt och peppar
Olja att steka i
 
1. Fräs löken mjuk i rikligt med olja.
2. Tillsätt ris och låt det steka nån minut under omrörning.
3. Tillsätt ett par dl buljong, låt det puttra under omrörning. När riset sugit upp buljongen, tillsätt mer. Upprepa detta tills riset dragit åt sej all buljong. Smaka på riset mot slutet, det ska vara kokt men fortfarande lite al dente.
4. Häll i grädde, det gula rivna skalet och saften av en citron, valfri mängd timjan och ev gurkmeja. Rör om. Salta och peppra om det behövs. Färdigt. Servera gärna med en matig sallad.
Salt | Vegan, Vegetarisk | | 4 kommentarer |
Upp