Glöm grönkålschipsen - gör zucchinichips istället

 
Helgens snacks är chips gjorda på zucchini, kryddade med smoked paprika och lökpulver. Är supernöjd med resultatet: krispigt, salt och lite karamelligt av den långa tillagningstiden i ugnen. Dessa tar ett tag att göra, men inte så mycket aktiv ansträngning från kocken. Du ska bara gå och titta till dem i ugnen ibland.
 
Ett tips för att skynda på processen: När du skivat zucchinin, lägg dubbelvikt hushållspapper på bordet. He skivorna ovanpå, och lägg dubbelvikt hushållspapper över. Pressa ner händerna mot pappret. På så sätt drar du ut en del av fukten och gör tiden i ugnen kortare.
 
 
 
EN PLÅT ZUCCHINICHIPS
1 stor zucchini
1-2 msk rapsolja
Salt
Rökt paprikapulver (valfritt)
Torkat lökpulver (valfritt)
 
1. Sätt ugnen på lite drygt 100°C. Skiva zucchinin tunt, ca 4 mm. Har du en mandolin - kung! Lycko dej. Annars kan du skära med en vass kniv eller använda en osthyvel.
2. Lägg skivorna väldigt tätt på en bakpappersklädd plåt. Pensla varje skiva med olja. Salta och krydda med rökt paprikapulver och lökpulver. Eller salta bara. Eller salta och peppra. Gör som du vill med smaksättningen, men ta inte för mycket. Du kanske tycker att det känns som lite salt innan de åker in i ugnen, men zucchiniskivorna krymper rejält i värmen, så smaksättningen kommer att bli större i förhållande till mängden zucchini så småningom. Det är lättare att krydda/salta mer i efterhand, svårare att ta bort om det blir för mycket.
3. Sätt in plåten i ugnen. Lufta en gång i kvarten för att bli av med fukten. Efter en timme tar du ut plåten, vänder alla skivor, penslar dem, saltar och kryddar på nytt. Tillbaka med plåten in i ugnen. Låt den stå i ytterligare en timme. Fortsätt vädra bort fukten med jämna mellanrum.
4. Om du lyckades göra väldigt tunna och jämna skivor bör några börja vara färdiga nu. Annars låter du de vara inne tills de börjar se lite karamelliga ut och inte är mjuka och fuktiga längre. Det kan behövas en timme till. Då stänger du av ugnen, sätter en smörkniv i lucköppningen för att hålla den på glänt och väntar tills ugnen har svalnat. Voila, en plåt med krispiga och hälsosamma (antar jag) zucchinichips!
Salt | Snacks, Vegan, Vegetarisk | | 4 kommentarer |

Vegetarisk brittisk mat: Blomkålsgratäng med krispigt täcke

 
Blomkålsgratäng, eller cauliflower cheese, är en klassisk brittisk maträtt och den ultimata comfort fooden. I en fantastiskt matnördig artikel från The Guardian, där receptet brytits ner i sina olika komponenter i jakt på den perfekta versionen, undrar kocken: "Cauliflower cheese: British food at its glorious blandest, or a great big comfort blanket of a dish?" Älskar att hon lagt så mycket möda på att analysera maträtten och ändå är skeptisk till hela konceptet cauliflower cheese. Men frågan har faktiskt en poäng. Blomkålsgratängen är lite menlös, på samma sätt som skolmatsalens potatisgratäng. Den är mild och krämig och salt, inga utmanande smaker eller hetta. Och det är precis vad jag gillar med denna rätt: Ren trygghet rakt igenom.
 
 
 
I vanliga fall görs denna rätt med helt vanlig blomkål. Men lite spännande måste det ju få lov att vara, åtminstone utseendemässigt, så jag valde att göra den här versionen med broccolo (aka romanesco). Broccolo är en hybrid av blomkål och broccoli och ser ut som nåt som hör hemma på havsbotten eller om man bryter den upp den i buketter ser de lite ut som julgranar. Smakmässigt är den mest lik blomkål, men med mildare kålsmak. 
 
Trygghetsnarkomaner of the world, unite! Och ät cauliflower cheese.
 
 
ROMANESCO CAULIFLOWER CHEESE WITH A CRISPY BLANKET, 3-4 port
1 medelstort huvud av broccolo/romanesco eller vanlig blomkål
1 sats vegansk, glutenfri bechamelsås enl detta recept
3 dl grovriven ost eller 1 dl bjästflingor
0,5 dl grovhackade solroskärnor och/eller pumpakärnor
ev 0,5 dl brödsmulor (om du vill ha täcket ännu krispigare)
 
1. Skär blomkål i buketter. Koka upp vatten med en nypa salt. Lägg ner blomkålen och sjud tills den är precis färdig, ca 4 min. Häll av vattnet.
2. Lägg kålen i en ugnsfast form och häll över bechamelsås. Strö över hackade solroskärnor och ost/bjäst. Ställ in i ugnen i 225°C och ugnsbaka tills gratängen får en gyllene yta.
3. Servera med en sallad och om du inte använder koost så lägg gärna till nåt mer protein, t.ex. knaperstekt, rökt tofu.
 
 
Salt | Middag, Vegetarisk | | 3 kommentarer |

Veganska minipizzor i expressfart

 
Knepet för att få till goda veganska pizzor utan ost stavas en salt sås. Till det här receptet gjorde jag två varianter: en tahinisås och en avokadosås. Båda passade utmärkt och resultatet blev fräschare och godare än en vanlig ostpizza. Efter att jag ätit upp dessa veganpizzor testade jag också att göra en version med ost - och fastän jag i vanliga fall älskar smält ost smakade den pizzan bara besvikelse. Så i framtiden äter jag nog hellre mina pizzor med sås i stället. Mmmm.

Dessa snabba och enkla veganska pizzor har jag gjort med minitortillas som botten. Vissa kanske skulle kalla det fusk eller lathet. Jag kallar det: Smarthet. Garanterat tunn och krispig botten varje gång utan att vänta på jäsning eller ävlas med knådning och kavling.
 
 
 
Pizzasalladen är också världens enklaste. Du behöver hyvlad eller finstrimlad vitkål, använd gärna en osthyvel. Till dressingen tar du 1 del rapsolja, 1 del äppelcidervinäger, örtsalt eller salladskrydda. Vispa ihop med en gaffel och häll sedan över kålen.
 
 
 
HET VEGANSK PIZZA MED AVOKADO- OCH ÖRTSÅS
1 tortillabröd (jag använde miniversionen)
1 msk tomatpuré blandat med 1 knivsudd sambal oelek/srirachasås
1 msk cashewnöter
Hyvlad morot
 
Till såsen
0,5 dl tärnad avokado
1 msk vatten
1 msk grovhackade färska örter, t.ex. basilika, oregano och/eller salvia
Salt
 
1. Bred ut tomatpuré blandat med sambal oelek eller sriracha på tortillabrödet. Toppa med hackade cashewnötter och hyvlad morot.
2. Lägg pizzan på ett bakplåtspapper och stoppa in den i ugnen på 225°C tills kanterna ser bra ut.
3. Medan den är i ugnen mixar du ihop ingredienserna till såsen med hjälp utav en stavmixer. Du kan behöva dubbla receptet för att det ska gå bättre att mixa. Gör du många pizzor är ju detta inte nåt problem. :) Annars funkar det ju med gaffel också, blir inte lika smooth, men what the heck.
4. Ta ur pizzan ur ugnen och ringla över såsen.
 
 
VEGANSK PIZZA MED AJVAR OCH TAHINIDRESSING
1 tortillabröd (jag använde miniversionen)
1 msk ajvar relish
Några bladspenatblad
1 tsk solroskärnor
 
Till såsen
1 msk tahini
2 msk varmt vatten
1 skvätt citronsaft
Salt
 
1. Bred ut ajvar på tortillabrödet. Toppa med bladspenat och solroskärnor.
2. Lägg pizzan på ett bakplåtspapper och stoppa in den i ugnen på 225°C tills kanterna ser bra ut.
3. Medan den är i ugnen vispar du ihop ingredienserna till såsen.
4. Ta ur pizzan ur ugnen och ringla över tahinisåsen.
 
 
 
Salt | | 5 kommentarer |
Upp