Myntalemonad

 
Ska vi låtsas att det är sommar? Det är varmt ute och du ligger i hängmattan med en deckare och ett stort glas isande kall lemonad. Borta är vintern för länge sedan och kroppen har glömt hur vindarna kändes i mars. ÅH, vad härligt. Jag blir avundsjuk på det fiktiva duet. När jag skriver det här snöregnar och blåser det utanför fönstret. Trots det intalar jag mej att det snart är över, snart ligger jag där i hängmattan och då behöver jag den där lemonaden. Du med. Här är receptet.
 
Detta är det tredje receptet med mynta på en månad, jag vet. Men jag ber inte om ursäkt för det. Vem vill ha variation när man kan få mynta?
 
 
 
MYNTALEMONAD
1 liter vatten
6 dl socker
2 citroner
6-8 myntakvistar (motsvarande ungefär en kryddplanta du köper i affären)
2 tsk citronsyra
 
1. Koka upp vatten och socker till sockret lösts upp. Dra av från spisen.
2. Skiva upp citronerna. Lägg ner mynta och citron i den heta sockerlagen och rör om lite. Ställ svalt i ett dygn.
3. Sila saften och rör ner citronsyra. Häll upp på flaska. Späd med vatten enligt smak.
 
Tips: Släng inte bort citronskivorna när saften är färdig. De kan exempelvis användas till citronvatten, som får en svag söt, mintig smak.
 
Sött | Kalla drycker, Vegan, Vegetarisk | | 13 kommentarer |

Perfekt att dippa: Solrosröra

 
Gomorron! Det här är en proteinrik röra som passar bra som tillbehör till mat, att bre på en macka och som dipp till grönsaker eller grissini. Den liknar hummus, och om du vill kan du smaksätta med typisk hummusingredienser: Vitlök, citron, olja, tahini. Eller gör du som jag och kryddar med rosmarin, salladskrydda och vitlökspulver. Eller kanske med mynta och citronskal? 
 
 
SOLROSRÖRA
3 dl solroskärnor
1 citron, saften från
1,5-2 dl vatten
Salt
 
Valfri smaksättning: vitlökspulver, färska eller torkade örtkryddor, peppar, tahini, soltorkade tomater, mm. 
 
1. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna på hög värme, tills de börjar bli bruna. Rör ofta för att undvika att det bränns vid.
2. He solroskärnorna och saften från en citron i en matberedare. Tillsätt vattnet allteftersom medan du mixar, tills det får önskad konsistens. Tänk hummus. Salta och mixa i valfri smaksättning.
 
 
Salt | Röror, Vegan, Vegetarisk | | 6 kommentarer |

Två drinkinspirerade smoothies

 
Vem som helst kan göra en smoothie. Du behöver inte vara en mästerkock för att slänga ner några frukter eller grönsaker i en mixer. Men ibland kan inspirationen sina, och du blir less på att dricka samma gamla hallon-, banan- och yoghurtsmoothie, även om den är väldigt god.
 
Den här gången lät jag mej inspireras av två drinkar: Pinã colada och mojito. Kombinationerna ananas+kokos och lime+mynta är verkligen oslagbara tillsammans och passade lika bra (bättre!) som smoothies.
 
 
PIÑA COLADA-SMOOTHIE, 2-3 glas
1 burk krossad ananas + spad, totalt 425 g (eller go fancy och använd färsk ananas)
1 fryst banan
3 dl kokosdryck (jag använde Alpros kokos- och risdryck)
 
1. Mixa allt tillsammans. 
 
MOJITOSMOOTHIE, 2-3 glas
1 äpple, skalat och urkärnat
1 lime, skalad och ärkärnad
1 avokado, skalad och urkärnad
1 fryst banan
2 dl cloudy äpplejuice
1 handfull spenat (kan uteslutas, det är mest för den gröna färgens skull)
15-20 myntablad
 
1.Mixa allt tillsammans.
Sött | Smoothie, Vegan, Vegetarisk | | 11 kommentarer |
Upp