En röra + en sallad = två supertillbehör till grillat

 
Visst grillar man alltför sällan? Jag äger två stycken grillar. Man skulle kunna tro att jag är nån typ av grillfantast, men sanningen är att jag har använt den ena grillen kanske tre gånger och den andra cirka... noll. Vad är det om egentligen? Älskar grillad mat. Älskar smaken av kolrök och brända kanter sommar. Älskar att lägga ner tid på olika tillbehör till det grillade och göra en buffé av det. Här är två av mina tillbehörsfavoriter: Tabbouleh och fetaoströra.
 
Tabboulehn är ganska klassisk, med undantaget att bulgurn bytts ut mot solroskärnor pga proteinrikt och godare. Jag serverade dessa tillbehör till halloumi och aubergineskivor, vilket råkade resultera i en vegetarisk lchf-tallrik. Tills vi tog fram brödet och bredde fetaoströran på det. Mycket gott.
 
 
 
TABBOULEH MED SOLROSKÄRNOR, räcker som tillbehör till 4
½ dl finhackad rödlök
5 dl hackad tomat
3 dl packad, hackad bladpersilja
1 dl hackade solroskärnor
Citronsaft, olivolja, salt, peppar - efter behag
 
1. Hacka grönsaker och solroskärnor i den storlek du vill ha dem. Blanda i en skål.
2. Pressa över citron, ringla över olivolja, salta och peppra. Ta så mycket du själv tycker blir gott Jag hade saft från lite mer än en halv citron och ca 2 msk olivolja.
 
FETAOSTRÖRA MED SOLTORKADE TOMATER, räcker som tillbehör till 4
150 g fetaost, smulad
1,5 dl krämig yoghurt
1 dl hackade soltorkade tomater
 
1. Blanda. Peppra om du vill, salt behövs troligen inte eftersom fetan brukar vara ordentligt saltat. Om man vill kan man även klippa ner lite färsk oregano. 
 
 
Salt | LCHF, Röror, Sallad, Vegetarisk | | 7 kommentarer |

Kvarngryn och krämig auberginegryta

 
Här kommer en krämig auberginegryta att spara till dina veganska recept. När du läser det nedan kanske du tänker: "Chai i maten?" Svar: Japp!  När man häller ner lite te kan man ana kryddorna i den färdiga grytan, perfekt om man vill ha lite mustigare smak utan att kanelen eller kardemumman tar över. Har du inte chai hemma går det att byta ut mot vatten i receptet.
 
Mitt första möte med aubergine var i skolmatsalen, och tyvärr var det inte ett särskilt trevligt sådant. Auberginen var inte tillräckligt tillagad, vilket gjorde konsistensen gummiaktig och svårtuggad. Det tog flera år inann jag smakade aubergine igen och ännu längre innan jag vågade mig på att börja laga mat med aubergine själv. Men när jag väl gjorde det insåg jag vilken bra grönsak det var, så krämig och god! Mitt råd: Se till att den verkligen blir färdig!! Bättre för mkt än för lite. Mosig aubergine kan man leva med, med om den inte är färdig går det knappt att äta.
 
 
 
VEGANSK AUBERGINEGRYTA, 6 port
2 medelstora gula lökar, grovstrimlade
1 selleristjälk, finhackad 
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 aubergine, skuren i kuber
1 msk tomatpuré
1,5 tsk sambal oelek
400 g krossade tomater
2 dl chaikryddat te (alltså, inte teblad, utan färdigbryggt te)
1,5 msk grönsaksfond alt. 1 buljongtärning
1 msk sött paprikapulver
1 msk torkad timjan
4 dl/1 förpackning kokta kidneybönor
1 skvätt balsamvinäger
Peppar och ev salt
Olja att steka i
En hel del hackad bladpersilja
6 port kvarngryn
 
1. Tillaga kvarngrynen enligt förpackningens instruktioner.
2. Stek gul lök och selleri i olja i några min tills det börjar bli mjukt. Tillsätt vitlöken och stek 1 min till.
3. Häll ner auberginebitar och stek så att de får lite färg, ca 10 min.
4. Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, krossade tomater, chai, fond/buljongtärning och kryddor. Låt allt puttra samman i 20-25 min. Auberginen ska få en mjuk och krämig konsistens.
5. Smaka av med en skvätt balsamvinäger, peppar och ev lite salt.
6. Strö över hackad persilja och servera grytan med kvarngrynen, en grönsallad och gärna nåt slags fraiche/yoghurt/gräddfil.
 
 
Salt | Böngryta, Chiligryta, Middag, Vegan, Vegetarisk | | En kommentar |

För den perfekta islatten: Kallbrygg kaffet

 
 
Det finns få saker som är vidrigare att dricka än varmt kaffe som kallnat. Beskt och surt. Men när det blir väldigt varmt väder är den där varma kaffekoppen inte lika lockande längre. Själv har jag varit väldigt sugen på islattar under de senaste veckorna. Och även om det blir gott att brygga kaffe som vanligt, slänga ner några isbitar, hälla på mjölk och en sötsliskig syrup, måste man ha så mycket mjölk och så mycket syrup för att neutralisera kaffesmaken. Och när isbitarna smält i det varma kaffet blir det utspätt och blaskigt.
 
Därför ska jag lära er hur man kallbrygger kaffet. Kallbryggt kaffe tar fram andra smaker ur kaffet. Det blir mindre syrligt och jag upplever att mitt vanliga kaffe får fler... nyanser när det kallbryggs. Jag bjöd en vän på kallbryggt kaffe häromdan och när han kände den första smaken undrade han om det var kakao i? Nope, bara awesome kallbryggt kaffe.
 
 
 
Så här gör du: Mät upp kaffe i en bistrokanna eller en stor burk. Ta så mycket kaffe som du brukar, kanske något mer. Brukar du inte göra kaffe, så rekommenderar jag 1:8 kaffe-vatten. Ta lite till om du gillar starkt kaffe. Fyll på med kallt vatten. Sätt locket på burken eller kannan - men pressa inte ner silen! - och ställ i kylskåp. Efter 12-20 timmar tar du ut den ut kylskåpet och pressar ner silen i kannan och/eller filtrerar genom ett kaffefilter. (Kaffet jag använt har varit finmalet och därför har jag filtrerat genom filter fastän jag haft bistrokanna. Använder du ett mer grovkornigt kaffe räcker det nog att pressa ner silen bara.)
 
Tips! Gör en större sats och frys in en del av det färdiga kaffet i iskubsformar - perfekt om du vill hålla kaffet riktigt kallt utan att behöva späda ut med smältvattnet från vanliga iskuber. Ta-da! Färdigt att dricka. Kallbryggt kaffe är det bästa att göra islatte av. Jag har gjort med kallbryggt kaffe, rismjölk, kaffeisbitar och syrup i olika smaker. Men jag dricker det gärna svart också, för att det är gott i sej själv. Trots att jag verkligen inte är en svart kaffe-drickare i vanliga fall.
 
 
Dryck | Kalla drycker, Recept, Vegan, Vegetarisk | | 6 kommentarer |
Upp