Glöm grönkålschipsen - gör zucchinichips istället

 
Helgens snacks är chips gjorda på zucchini, kryddade med smoked paprika och lökpulver. Är supernöjd med resultatet: krispigt, salt och lite karamelligt av den långa tillagningstiden i ugnen. Dessa tar ett tag att göra, men inte så mycket aktiv ansträngning från kocken. Du ska bara gå och titta till dem i ugnen ibland.
 
Ett tips för att skynda på processen: När du skivat zucchinin, lägg dubbelvikt hushållspapper på bordet. He skivorna ovanpå, och lägg dubbelvikt hushållspapper över. Pressa ner händerna mot pappret. På så sätt drar du ut en del av fukten och gör tiden i ugnen kortare.
 
 
 
EN PLÅT ZUCCHINICHIPS
1 stor zucchini
1-2 msk rapsolja
Salt
Rökt paprikapulver (valfritt)
Torkat lökpulver (valfritt)
 
1. Sätt ugnen på lite drygt 100°C. Skiva zucchinin tunt, ca 4 mm. Har du en mandolin - kung! Lycko dej. Annars kan du skära med en vass kniv eller använda en osthyvel.
2. Lägg skivorna väldigt tätt på en bakpappersklädd plåt. Pensla varje skiva med olja. Salta och krydda med rökt paprikapulver och lökpulver. Eller salta bara. Eller salta och peppra. Gör som du vill med smaksättningen, men ta inte för mycket. Du kanske tycker att det känns som lite salt innan de åker in i ugnen, men zucchiniskivorna krymper rejält i värmen, så smaksättningen kommer att bli större i förhållande till mängden zucchini så småningom. Det är lättare att krydda/salta mer i efterhand, svårare att ta bort om det blir för mycket.
3. Sätt in plåten i ugnen. Lufta en gång i kvarten för att bli av med fukten. Efter en timme tar du ut plåten, vänder alla skivor, penslar dem, saltar och kryddar på nytt. Tillbaka med plåten in i ugnen. Låt den stå i ytterligare en timme. Fortsätt vädra bort fukten med jämna mellanrum.
4. Om du lyckades göra väldigt tunna och jämna skivor bör några börja vara färdiga nu. Annars låter du de vara inne tills de börjar se lite karamelliga ut och inte är mjuka och fuktiga längre. Det kan behövas en timme till. Då stänger du av ugnen, sätter en smörkniv i lucköppningen för att hålla den på glänt och väntar tills ugnen har svalnat. Voila, en plåt med krispiga och hälsosamma (antar jag) zucchinichips!
Salt | Snacks, Vegan, Vegetarisk | |
#1 - - H:

Mmm! Såg något liknande i en video men hon som lagade dem hade en torkugn.. Om ugnen är på snäppet under 100 så är det nyttigt iaf :) (från vad jag läst mig till). Det lär ju vara väldigt mkt nyttigare än friterade potatisar med massa konstiga saker på oavsett dock haha

Svar: Har faktiskt en mattork och funderade lite på att använda den, men ville ha den tillagade känslan, så bestämde mej för ugn. Blir säkert mkt goda även i en tork på lägre temperatur. :)
Malin

#2 - - www.alexaaaa.blogg.se:

Omg dör för detta!!!

Svar: :D!!
Malin

#3 - - Linnea Aurora:

Detta ser SÅ gott ut och jag kan tänka mig att jag skulle tycka om detta 100% mer än grönkålschips, så tack för tipset!

Svar: Kul att du gillar receptet! :)
Malin

#4 - - Rebecka:

Spännande! Det kanske man får ta och testa :)

Svar: Låt.mej veta om du gör det. :)
Malin

Upp