Vegetarisk brittisk mat: Blomkålsgratäng med krispigt täcke

 
Blomkålsgratäng, eller cauliflower cheese, är en klassisk brittisk maträtt och den ultimata comfort fooden. I en fantastiskt matnördig artikel från The Guardian, där receptet brytits ner i sina olika komponenter i jakt på den perfekta versionen, undrar kocken: "Cauliflower cheese: British food at its glorious blandest, or a great big comfort blanket of a dish?" Älskar att hon lagt så mycket möda på att analysera maträtten och ändå är skeptisk till hela konceptet cauliflower cheese. Men frågan har faktiskt en poäng. Blomkålsgratängen är lite menlös, på samma sätt som skolmatsalens potatisgratäng. Den är mild och krämig och salt, inga utmanande smaker eller hetta. Och det är precis vad jag gillar med denna rätt: Ren trygghet rakt igenom.
 
 
 
I vanliga fall görs denna rätt med helt vanlig blomkål. Men lite spännande måste det ju få lov att vara, åtminstone utseendemässigt, så jag valde att göra den här versionen med broccolo (aka romanesco). Broccolo är en hybrid av blomkål och broccoli och ser ut som nåt som hör hemma på havsbotten eller om man bryter den upp den i buketter ser de lite ut som julgranar. Smakmässigt är den mest lik blomkål, men med mildare kålsmak. 
 
Trygghetsnarkomaner of the world, unite! Och ät cauliflower cheese.
 
 
ROMANESCO CAULIFLOWER CHEESE WITH A CRISPY BLANKET, 3-4 port
1 medelstort huvud av broccolo/romanesco eller vanlig blomkål
1 sats vegansk, glutenfri bechamelsås enl detta recept
3 dl grovriven ost eller 1 dl bjästflingor
0,5 dl grovhackade solroskärnor och/eller pumpakärnor
ev 0,5 dl brödsmulor (om du vill ha täcket ännu krispigare)
 
1. Skär blomkål i buketter. Koka upp vatten med en nypa salt. Lägg ner blomkålen och sjud tills den är precis färdig, ca 4 min. Häll av vattnet.
2. Lägg kålen i en ugnsfast form och häll över bechamelsås. Strö över hackade solroskärnor och ost/bjäst. Ställ in i ugnen i 225°C och ugnsbaka tills gratängen får en gyllene yta.
3. Servera med en sallad och om du inte använder koost så lägg gärna till nåt mer protein, t.ex. knaperstekt, rökt tofu.
 
 
Salt | Middag, Vegetarisk | |
#1 - - rememberthiis.blogg.se:

ser sjukt gott ut :D

Svar: Var väldigt gott, om jag får säja det själv! :)
Malin

#2 - - H:

Igår testade vi ett recept på vegansk pasta alfredo där blomkål ersätter grädde och allt sånt. Det var nog ingen favorit men det var kanske mest för det smakade jättestarkt av vitlök (från en, dessutom fräst, klyfta!). Det här verkar godare :) Och vad roligt att du hade den udda blomkålen, alltid undrat vad det är för nåt :P

Svar: Låter ändå spännande. Gillar tanken med att puréa och göra sås av blomkål ist för grädde (antar att det var så det var?). Mer grönsaker åt folket, liksom. Men har också svårt för när vitlöken tar över, vill helst att den bara ska finnas med lite i bakgrunden och förhöja smakupplevelsen. Tack för din kommentar!
Malin

#3 - - Linda Ph:

Åhh vad det där såg gott ut! Inte alltid blomkålsgratäng ser gott ut. ;)

SV: Tack söta du! :)

Svar: Tack själv! :)
Malin

Upp