Potatis- och purjolökssoppa med dill

 
Det tråkigaste med dill är att det är så starkt förknippat med fisk och skaldjur. Med undantag för dillchipsen får man ju nästan aldrig äta dillig mat, om man mest äter vegetariskt. Om inte... man lagar sin egen vegomat och går helt loss på dillen! Förstås. Jag älskar att ösa på tokmycket torkad dill - ju mer, desto bättre - och tycker att det passar till väldigt mycket. Ugnsrostade rotfrukter, soppkrutonger, sallader, mackor och inte minst vegansk laxpasta. Och till purjo- och potatissoppa, började att dilla den en gång i tiden och nu kan jag inte göra sopppan utan.
 
 
SLÄT POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA MED DILL, blir mycket
2 l/600 g strimlad purjolök
1,3 l/900 g skuren potatis+palsternacka (avgör själv proportioner, ju mer palsternacka, desto sötare - ju mer potatis, desto matigare)
7 dl vatten
1 buljongtärning
Torkad dill
Salt och vitpeppar
 
1. Stek purjon mjuk i olja, ca 5 min, gärna under lock.
2. Tillsätt potatis, palsternacka, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt puttra under lock tills rotsakerna är mjuka, ca 20 min beroende på storlek.
3. Ta från värmen. Mixa slät. Om du tycker att soppan är för tjock, tillsätt mer vatten. Krydda med dill och vitpeppar, salta.
 
 
Ett tips om du råkar ha mer purjo hemma än vad du kan göra av med innan den blir dålig: Strimla och frys in. Passar toppen att ha i grytor eller i soppor som denna.
Salt | Soppa, Vegan, Vegetarisk | |
#1 - - Cassandra Haraldsson:

Låter gott :)

#2 - - Cita:

Vilken fin blogg du har! Vi är som du, inte vegetarianer men äter rätt mycket vegetarisk :) Fantastisk med inspiration och härliga bilder <3

Svar: Tack! <3
Malin

#3 - - Lina:

Fan vad gott!!

#4 - - H:

Fick dill-craving.

#5 - - Sandra Leone:

Ska verkligen testa med dill. Purjolökssoppa är en solklar favorit hos mig!

Svar: :)!
Malin

Upp