Mungbönshummus

 
Bara för att du tillsätter tahini, citron och vitlök kan du inte kalla vad som helst för hummus. Var är kikärtorna liksom?
 
Äh, jag tycker inte man behöver vara så noggrann med benämningar. Visst, det här blir inte en äkta-genuin-certifierat-ursprung-trademarked hummus. Men med mungbönor istället för kikärtor får du en god, krämig och lite ärtsmakande röra, som påminner en massa om hummus. Så jag tänker kalla den för mungbönshummus iallafall.
 
 
 
Jämfört med en vanligt hummus, gjord från grunden, är detta en snabbversion. Bönorna behöver bara blötläggas i 6 timmar (men om du vill kan de stå i vatten upp till ett dygn) och sedan kokas 10-20 minuter. Dessutom kräver den minimal arbetsinsats. Allt du gör är att koka och mixa - vem som helst kan göra denna hummus,
 
 
 
HUMMUS PÅ MUNGBÖNOR
1,5 dl torkade mungbönor
0,5 dl tahini (ljus sesampasta)
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk kallpressad rapsolja
Saft från ca en halv citron
0,5 tsk starkt paprikapulver eller 1 knivsudd cayennepeppar (kan uteslutas)
0,5 tsk spiskummin (kan uteslutas)
0,5-1 dl vatten att späda med
 
1. Blötlägg mungbönorna i minst dubbelt så mycket vatten. Låt stå i 6-24 h.
2. Slå av blötläggningsvattnet och koka upp bönorna i nytt vatten. Koka ca 10-20 min, tills de är mjuka. Rör om nån gång för att se till så de inte fastnar i botten. Slå av vattnet.
3. He de kokta mungbönorna i en matberedare tillsammans med tahini, vitlök, olja, citron och ev kryddor. Mixa. Späd med vatten tills hummusen uppnår önskad konsistens. Servera med grönsaksstavar, som röra till maten eller på bröd.
 
 
Salt | Röror, Vegan, Vegetarisk | |
#1 - - Tezzo:

Mums så gott! :)

#2 - - Gabriella:

Åh vilket spännande recept! Hummus är det absolut godaste jag vet, men har endast provat på kikärtor och gröna ärtor :)

Svar: Mm, grönärtröra är ju väldigt gott.
Malin

#3 - - Ellen:

Åh spännande! Måste testa. Den ständiga jakten på veganska pålägg fortsätter.
Föresten så har jag skrivit ett till bautainlägg om att bli vegetarian, eftersom du gillade det förra så tycker jag att du ska läsa! http://harborellen.blogspot.se/2015/06/att-ata-vegetariskt.html
Kram Ellen

Svar: Bra inlägg!
Malin

#4 - - Anna:

Men vad gott! Det måste jag prova. Gillar för övrigt Urtekrams kryddor - men förpackningen är lite knepig, lätt att ta för mycket. Blev himla mycket cayennepeppar imin omelett igår till exempel...

Svar: Ja, om man häller direkt från burken är det lätt hänt att det blir mycket. Brukar nypa upp med fingrarna när det gäller kryddor som det behövs vara mer exakt med, som cayenne till exempel. ;)
Malin

#5 - - Annette:

Låter gott! Spiskummin dessutom, det är en favoritkrydda hos mig :)

Upp