Jag har aldrig hälsat på hemma hos en brittisk familj utan att blivit bjuden på shepherd's pie. Denna brittiska klassiker är från början inte vegetarisk, men jag kan intyga att kött inte gör den bättre. Maträtten går att variera i det oändliga, och är perfekt för att bli avmed rester: Kokt potatis eller andra rotsaker till moset ovanpå, överblivna grytor till det undre lagret, ostkanter till toppingen. Eller gör den från grunden, enligt receptet nedan. Det mesta går att byta ut, linserna mot bönor eller smulad tofu, potatismos mot jordärtskockor, rivna morötter mot palsternackor, osv.
Receptet räcker till en himla massa lunchlådor eller ett stort gäng.
VEGETARISK SHEPHERD'S PIE, 6-8 portioner
Till moset:
1 kg potatis
1 skvätt komjölk/havregrädde/sojamjölk
Till färsen:
0.75 dl torkade gröna linser + lika mycket röda linser
1 gul lök, hackad
1 selleristjälk, hackad
2 medelstora morötter, grovrivna
1 sked tomatpuré
1 liten skvätt balsamvinäger
400 g krossade tomater
Valfria örtkryddor, salt, peppar
Topping:
2 dl riven ost eller 1 dl bjästflingor eller inget alls
1. Moset: Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Mosa/pressa och blanda med nåt slags mjölkprodukt. Salta om det behövs.
2. Färsen: Koka de olika linssorterna separat, enligt förpackningen. Häll av vattnet, ställ åt sidan. Fräs lök och selleri mjukt i olja. Tillsätt morötterna och stek i några minuter till. Klicka i tomatpuré och balsamvinäger, häll i de krossade tomaterna. Tillsätt linserna, låt det koka upp. Krydda med peppar, salt och örtkryddor du gillar. Jag använde mejram, timjan och oregano.
3. Ös upp linsfärsen i en ugnsfast form. Täck med moset. Toppa med ost/bjäst eller låt bli. Grädda i ugnen på 200 grader i en kvart, tjugo minuter tills det blir en fin gyllene yta. Servera med sallad.
det ser helt enkelt underbart ut!! Verkligen, underbart!