Bars eller stänger med torkad frukt och nötter är mitt bästa mellanmål. Det är veganskt, ger en snabb höjning av blodsockernivån och är framförallt väldigt gott. Frukt- och nötstänger finns att köpa många olika varianter i vanliga mataffärer, som ofta dessutom är ekologiska, men det blir dyrt att köpa i längden om man äter dem varje dag. Vilket jag gör när jag fikar på jobbet. Och när jag tränar. Tur då att det är väldigt enkelt att använda en matberedare, vilket är det enda redskap du behöver till detta recept.
I dessa stänger har jag valt att mixa ner solroskärnor för att höja proteinhalten. Det går bra att använda olika slags nötter, för olika smaker. Tror t.ex. att hasselnötter i en chokladsmakande smet skulle äga. Testa själv!
Recepten räckte till ca 8 lagom stora stänger av varje.
DADELSTÅNG MED RUSSIN OCH KANEL
1 dl solroskärnor
1,5 dl naturella cashewnötter (en del eller allt kan bytas ut mot skållad mandel för högre proteinhalt)
1 rågad dl russin
1 msk mald kanel
Varierande mängd urkärnade dadlar - tills det uppnår en bra konsistens + ev en liten skvätt vatten om dadlarna inte redan är väldigt kletiga
DADELSTÅNG MED APRIKOS OCH KARDEMUMMA
1 dl solroskärnor
1,5 dl naturella cashewnötter (en del eller allt kan bytas ut mot skållad mandel för högre proteinhalt)
1 rågad dl torkade aprikoser
1 tsk mald kardemumma
Varierande mängd urkärnade dadlar - tills det uppnår en bra konsistens + ev en liten skvätt vatten om dadlarna inte redan är väldigt kletiga
1. I en matberedare, mixa solroskärnorna och cashewnötterna till den storlek du vill att de ska ha i de färdiga stängerna.
2. Tillsätt resten av ingredienserna, använd ungefär 2 dl dadlar i början. Mixa ihop allt. Tillsätt mer dadlar och ev vatten om det behövs. Degen ska bli så pass att du kan forma den till stänger eller bollar som håller ihop, men inte heller vara jättekletig.
3. Forma degen som du önskar. Slå in i plastfolie och förvara i kyl (hållbarhet minst 2 veckor) eller frys tills du ska använda dem. Om du inte vill äta upp allt på en gång förstås.
Yess, de här ska jag göra och ta med till jobbet istället för att köpa kexchoklad till automatkaffet...