Det finns få saker som är vidrigare att dricka än varmt kaffe som kallnat. Beskt och surt. Men när det blir väldigt varmt väder är den där varma kaffekoppen inte lika lockande längre. Själv har jag varit väldigt sugen på islattar under de senaste veckorna. Och även om det blir gott att brygga kaffe som vanligt, slänga ner några isbitar, hälla på mjölk och en sötsliskig syrup, måste man ha så mycket mjölk och så mycket syrup för att neutralisera kaffesmaken. Och när isbitarna smält i det varma kaffet blir det utspätt och blaskigt.
Därför ska jag lära er hur man kallbrygger kaffet. Kallbryggt kaffe tar fram andra smaker ur kaffet. Det blir mindre syrligt och jag upplever att mitt vanliga kaffe får fler... nyanser när det kallbryggs. Jag bjöd en vän på kallbryggt kaffe häromdan och när han kände den första smaken undrade han om det var kakao i? Nope, bara awesome kallbryggt kaffe.
Så här gör du: Mät upp kaffe i en bistrokanna eller en stor burk. Ta så mycket kaffe som du brukar, kanske något mer. Brukar du inte göra kaffe, så rekommenderar jag 1:8 kaffe-vatten. Ta lite till om du gillar starkt kaffe. Fyll på med kallt vatten. Sätt locket på burken eller kannan - men pressa inte ner silen! - och ställ i kylskåp. Efter 12-20 timmar tar du ut den ut kylskåpet och pressar ner silen i kannan och/eller filtrerar genom ett kaffefilter. (Kaffet jag använt har varit finmalet och därför har jag filtrerat genom filter fastän jag haft bistrokanna. Använder du ett mer grovkornigt kaffe räcker det nog att pressa ner silen bara.)
Tips! Gör en större sats och frys in en del av det färdiga kaffet i iskubsformar - perfekt om du vill hålla kaffet riktigt kallt utan att behöva späda ut med smältvattnet från vanliga iskuber. Ta-da! Färdigt att dricka. Kallbryggt kaffe är det bästa att göra islatte av. Jag har gjort med kallbryggt kaffe, rismjölk, kaffeisbitar och syrup i olika smaker. Men jag dricker det gärna svart också, för att det är gott i sej själv. Trots att jag verkligen inte är en svart kaffe-drickare i vanliga fall.
Vilket smarrigt tips! Kram