Pistaschpasta med citron och kardemumma

 
Ibland, när man skapar, kan man plötsligt drabbas av ett infall att göra på ett sätt som man aldrig gjort förut, och som man aldrig sett nån annan göra. Den nya idéen kan vara smått galen, oftast är den det, och det skulle kunna gå helt åt skogen. Samtidigt har man en känsla av att infallet skulle kunna visa sej vara ett genidrag. 
 
Ungefär så gick det till när jag gjorde denna pastarätt. Jag visste att citron och pistasch skulle figurera bland ingredienserna. Tänkte att gröna bönor skulle passa bra. Lite krämighet på det. Men när jag smakade av maten var det ändå nånting fattades. Nåt som band ihop hela rätten. Öppnade kryddskåpet och studerade burk efter burk. Mynta? Njaa. Smoked paprika? Nä, då försvinner pistaschen. Kardemumma? Hmm, det passar ju bra med pistaschen och citronen i bakverk förstås, men det här är ingen kaka. Basilika? Nä. Timjan? Nä. Curry? Absolut inte. Spiskummin? Vad håller jag på med... Vågar jag testa kardemumman ändå? Till slut gjorde jag det! Och det blev bra och annorlunda och som pasta på ett helt nytt sätt.
 
 
 
PISTASCHPASTA MED CITRON OCH KARDEMUMMA, 3 port
1 liten strimlad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
Några nävar haricot verts, färska eller frysta, skurna i små bitar, ca 3-4 cm
1 något rågad dl rostade, saltade och skalade pistaschnötter
½ citron, rivet skal och pressad juice
¼-½ tsk kardemumma
2 dl krämig yoghurt, havrefraiche eller crème fraiche
Olja att steka i
Ev salt
3 port kokt pasta av valfri sort
 
1. Grovhacka pistaschnötterna.
2. Hetta upp olja i en panna och stek lök och vitlök i några minuter. Tillsätt haricot verts och stek tills det börjar få färg. Häll ner nöthacket, citronskalet och -juicen samt kardemumman. Rör om och stek ihop väldigt kort.
3. Tillsätt yoghurt eller fraiche. Blanda om ordentligt, smaka av och tillsätt ev salt, om det behövs.
4. Ta av från värmen och blanda ner pastan i såsen. Ät!
Salt | Pasta, Vegetarisk | | 3 kommentarer |
Upp