Grötmix med fyra sorters flingor + Recept för rostad gröt

 
Fick jättestor lust att starta detta inlägg reklamigt och slemmigt peppigt, typ: "Måndagsmorgon. Redo för ännu en ny vecka full av nya utmaningar och spännande möten? Bli redo med denna ekologiska supergröt från Inte vego, men. Proppfull med viktiga vitaminer, mineraler och fibrer - Supergröten som ger dig en garanterat bra start på den nya veckan." Det här dock ingen magisk gröt som gör dej till en superperson, även om den ju är näringsrik, mättande och god. Så istället säjer jag: Grötreceptet i detta inlägg baseras på min nya standardmix, en blandning mellan fyra olika svenska sädesslag. Jag gillar blandningen av olika tuggmotstånd som det ger att ha flera sorter, men om man har svårt att få tag på nåt av grynen går det bra att utesluta det. Eller bara köra på sin favorit, om man har en sådan. Mjölk tillsätter jag i själva gröten mot slutet av koktiden för att den ska bli krämigare och få en fylligare smak.
 
Grötmixen består av en lika del vardera av rågflingor, havregryn, kornflingor och veteflingor. Den kan användas på samma sätt som när du gör havregrynsgröt: 1 dl flingor + 2 dl vatten + lite salt per person. Kokas i kastrull på spisen eller direkt i tallriken i mikron.
 
 
ROSTAD GRÖT MED KANEL OCH KARDEMUMMA, 1 port
1 dl grötmix
Valfri mängd malen kanel och kardemumma
2 dl vatten
1 nypa salt
1 dl mjölk (jag använde soja, men känn dej fri att välja annan sort)
1 dl rivet äpple
 
Till servering: bananskivor, kall mjölk, malen kanel
 
1. Rosta gryn, kanel och kardemumma i en torr kastrull på medelhög temperatur, tills köket börjar dofta härligt av kryddorna.
2. Slå över vatten och salta. Låt puttra på låg temperatur tills grynen sugit upp vattnet. Rör om då och då.
3. Rör ner mjölk och rivet äpple. Fortsätt puttra tills gröten uppnår önskad konsistens.
4. Servera med kall mjölk, skivad banan och pudra över lite mer kanel. Ät och ta världen med storm! Eller skit i världen och gör vad du har lust med - det är upp till dej.
 
Salt | | 2 kommentarer |
Upp