All things green: Soppa med krispiga krutonger

 
Gröna grönsaker = järnrika grönsaker. Den här soppan innehåller bara grönt och är därför sprängfull med järn, vitaminer och antioxidanter. Supernyttig, alltså. Och enligt min lillasyster smakar den som en blandning mellan en spenatsoppa och en purjolöks- och potatissoppa. Låter det gott? Det var det! Själva soppan har en mild smak av spenat och purjo och passar därför perfekt till örtiga och vitlökiga krutonger.
 
 
DEN GRÖNASTE SOPPAN, 5-6 pers
8 dl strimlad purjo
1 l små broccolibuketter, frysta eller färska
7 dl fryst spenat
5 dl gröna ärtor, frysta eller färska
2 tärningar umami- eller grönsaksbuljong
1 l vatten
Salt och peppar
 
1. Fräs purjo mjukt i olja, ca 5 min.
2. Häll ner vatten, buljongtärningar och broccoli. Koka tills broccolin är ordentligt mjuk, ca 10 min.
3. Tillsätt spenat och ärtor. Låt det precis koka upp, så att allt i kastrullen tinar och blir varmt.
4. Ta kastrullen från värmen. Stavmixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
 
KRISPIGA KRUTONGER
1 liter bröd, skuret i 1x1 cm stora kuber
1 dl neutral olja
Rikligt med torkad dill
Torkat vitlökspulver
Salt
 
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda brödkuber och en neutral olja (ex. rapsolja) i en stor bunke. Krydda med dill, vitlökspulver och salt. Snåla inte med kryddningen, i soppan neutraliseras smaken på krutongerna.
3. Fördela brödet jämnt över en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen ca 10-15 min, tills de är gyllenbruna. Håll koll i slutet, brödet går snabbt till gyllenbrunt till brunbränt. 
4. Ta ut ur ugnen och servera till soppan. 
 
 
Sugen på mer grön soppa? Här är en annan åt det mer söta hållet.
Salt | Soppa, Vegan, Vegetarisk | | 4 kommentarer |
Upp