Det här är det allra första receptet jag gjorde med den nya kryddan. Det består av tre smårätter som jag serverade till en crème fraiche-sås med örter. Tallriken är en dröm för mej som älskar söt mat, men om man tycker det verkar lite väl skulle det passa bra att, exempelvis, byta ut löken och såsen mot en hummus samt skippa honungen i salladsdressingen.
Tillsammans räcker rätterna till tre personer.
RÖKIG UGNSSTEKT SÖTPOTATIS
1-2 (ca 600-700 g) skalad sötpotatis, skuren i 1 cm tjocka skivor
olja
smoked paprika
salt
1. Pensla potatisskivorna med olja. Krydda med salt och smoked paprika. Ta gärna mer paprikapulver än vad jag har på den översta bilden, jag kryddade dem lite extra efter att ha tagit den första tuggan.
2. Lägg sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen tills de är mjuka. Det tar ca 25-30 min i 200°C.
KARAMELLISERAD GULLÖK
600 g skalad gul lök, skalad och skuren i tjocka ringar
olja att steka i
ev lite salt
1. Lägg lök och olja i en kastrull. Stek under lock på låg värme tills löken mjuknar och långsamt börjar bli gyllene. Då blir den söt och naturligt karamelliserad. Har du stort tålamod kan du låta den långsamt stekas i 30-40 min. Är ditt tålamod sämre kan du nöja dej med 20 min. Som du ser på bilden var mitt tålamod halvbra, det tog slut just när löken började övergå i gyllene. Fortfarande sött och gott, men inte fullt ut karamelliserad. Salta, om du har lust. Inte helt nödvändigt med allt söta som pågår, men man får om man vill.
MATIG SALLAD MED CITRON- OCH HONUNGSDRESSING
1,5 dl grovhackade cashewnötter
250 g skalade gröna sojabönor, färska eller tinade (ett helt paket av de vanliga som finns i frysdisken)
1 (ganska liten) spetspaprika, finstrimlad
Valfri dressing: pressad citron, honung (eller agavesirap för veganen) och lite örtsalt
1. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna. Rör om hela tiden och ta bort ifrån plattan när de börjar få färg. Du vill inte bränna nötterna.
2. Blanda med sojabönor och strimlad paprika.
3. Rör ihop dressingen och häll över salladen. Om man tycker att det är nog med sött till maten med lök och sötpotatis kan man skippa steget med dressingen och bara pressa över lite citron och ev salt.
4. Den här salladen kan man också servera varm. Av ett misstag råkade jag värma den i mikron dagen efter, eftersom allt var blandat i matlådan. Att äta den varm var minst lika gott!
Servera en kall fraiche-sås med örter till smårätterna och måltiden är komplett!
Den måste jag testa!