Detta recept är alldeles unikt. Till min vetskap har denna rätt aldrig förut sett internets ljus. Det här är ett recept för vegansk laxpasta, eller havspasta, som jag valt att kalla det. Jag kände mej som nåt av ett ett geni första gången jag lagade den här rätten. Bättre upp, min vän som är vegan tyckte att det var genialiskt. Så gott, och så väldigt nära the real deal utan att innehålla en enda liten laxbit.
Vad jag märkt de gånger jag lagat denna rätt är att det handlar väldigt mycket om balans mellan röksmaken, sältan och syrligheten. Det är svårt att byta ut den rökta tofun mot nåt annat. Om du ändå bara skulle få tag i naturell tofu, eller ingen tofu alls, så kan du prova att tillsätta nåt annat rökt. Jag har en gång använd rökt tångcaviar (vegetarisk kaviar på tub), men du kan testa rökt flingsalt eller flytande rökextrakt. Det blir inte lika bra, men funkar helt OK. Tångcaviaren på burk behövs för att få till havssmaken och ge rätten sälta. Havre fraiche går säkert bra att byta mot vanlig creme fraiche, men då blir det inte helveganskt längre.
Fiskälskande veganer, vegetarianer och allergiker: Detta är till er.
HAVSPASTA, 4 portioner
4 port valfri pasta, kokat enl föpackning
0,5 liten rödlök, finhackad
200 g rökt tofu, skuren i småbitar
0.5 tsk sambal oelek
1 liten förpackning Oatlys iMat fraiche, 2 dl
En himla massa torkad/färsk/frusen dill
1 burk 100 g tångcaviar (se till att använda den orangea sorten om du vill att maten ska se aptitlig ut!)
1. Stek rödlök och tofu i olja tills löken börjar mjukna. Klicka i sambal oelek och fräs lite till. Rör ner hela burken med havre fraiche och låt det koka upp.
2. Ta från värmen, tillsätt dill och hälften av caviaren. Salta och peppra om du tycker det behövs.
3. Blanda såsen med den nykokta pastan och sleva upp på tallrikar. Klicka ut resten av caviaren över respektive portion. Njut.
Detta måste jag prova!