Vegansk citronrisotto med timjan

 
Att få till en krämig risotto där riset har den perfekta konsistensen kräver: engagerad kock + intensivt köksarbete. En risotto ska inte tillagas av en person som kommer hem vrålhungrig och trött efter jobbet (dvs jag 5/7 dagar i veckan). Det passar sej inte heller att försöka multitaska under matlagningen, duka bordet och gör tillbehören först eller be nån annan ta hand om det. Nu är det full fokus på matlagning som gäller i drygt 20 min.
 
Förra receptet var ärtpasta med ärtpesto, denna gång blir det risotto med risgrädde... Ja, jag gillar att matcha, helt enkelt. Risgrädden är dock inte ett måste för att lyckas med denna rätt, utan går bra att byta ut mot den sort man föredrar.
 
 
VEGANSK CITRON- OCH TIMJANSRISOTTO, 4 port
1 liten gul lök, finhackad
6 dl risottoris
1,2 l buljong
2 dl risgrädde (eller annan grädde av valfri sort)
1 citron, saft och rivet skal
1 tsk gurkmeja, mest för färgens skull, kan uteslutas
Torkad eller färsk timjan
Salt och peppar
Olja att steka i
 
1. Fräs löken mjuk i rikligt med olja.
2. Tillsätt ris och låt det steka nån minut under omrörning.
3. Tillsätt ett par dl buljong, låt det puttra under omrörning. När riset sugit upp buljongen, tillsätt mer. Upprepa detta tills riset dragit åt sej all buljong. Smaka på riset mot slutet, det ska vara kokt men fortfarande lite al dente.
4. Häll i grädde, det gula rivna skalet och saften av en citron, valfri mängd timjan och ev gurkmeja. Rör om. Salta och peppra om det behövs. Färdigt. Servera gärna med en matig sallad.
Salt | Vegan, Vegetarisk | |
#1 - - sara:

Gott :)

#2 - - ɑ n n i k ɑ:

Mums!

#3 - - skrivpedagog | anette gillblad:

Oh, hjälp så gott det ser ut!

#4 - - Sandra:

Alltså citron och timjanrisotto låter ju som värsta drömmen :D

Upp