Sötpotatis- och morotssoppa med rostad majs

 
Är inte hösten ovanligt långsam i år? Löven sitter fortfarande kvar på träden och vissa nätter håller sej temperaturen över minusstrecket. Jag minns en allahelgonahelg för kanske femton år sedan. Min familj och jag hade varit nere i Stockholm under höstlovsveckan för att hälsa på våra kusiner och nu var vi på väg hem till Höga Kusten igen. Det hade varit vanligt höstväder och inga höstlovsfirare hade ens tänkt tanken på att byta till vinterdäck. Det var ju bara oktober.
 
Men just den kvällen vi var påväg norrut började årets första snöflingor falla. Och falla. Köer bildades längs E4an och vi sniglade hemåt. Nånstans längre fram hade en stor olycka inträffat. Till slut blev vi stående. Kvällen övergick så småningom i natt. Jag har ett vagt minne av att vår bil nångång under kvällen gled ner i diket och fick hjälp av poliser att komma upp. Det var första och enda gången jag suttit i en polisbil i mitt liv. Hursomhelst gav vi till slut upp. Norrut gick inte att komma. Vi vände tillbaka för att hitta en plats att sova under natten. Lite tidigare hade vi sett skyltarna till en camping och vi bestämde oss för att åkte dit. Det såg ganska ödsligt ut, men öronbedövande musik från RIX FM strömmade ur en stereo nånstans i huset. Vi knackade och ringde på och bultade och ringde på. Ingen öppnade. Ingen var hemma.
 
Klockan hade blivit försent och det fanns inga andra ställen att sova på i närheten. Den natten slutade med att vi parkerade vid en bensinmack och sov i bilen. När jag vaknade tidigt nästa morgon var bilen i rullning och pappa hade redan gasat på i några mil. Landskapet runtomkring oss var klätt i vitt, bilköerna var borta och snön hade upphört att falla. Jag minns alltid den här kvällen och natten som ett fantastiskt äventyr. Jag minns inte om jag eller mina syskon tyckte att det var besvärligt och klagade - jag tror inte det - bara att allt var spännande och ingen visste vad som kunde hända.
  
 
 
Tror ni på snö nästa vecka? Det känns långt borta, men man vet aldrig.
 
 
 
VEGANSK SÖTPOTATIS- OCH MOROTSSOPPA MED ROSTAD MAJS, 5-6 port
1 hackad gul lök
1 hackad/riven vitlöksklyfta
1 hackad selleristjälk (eller 2 väldigt små, som jag råkade ha hemma)
½ tsk spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk starkt paprikapulver
1 stor sötpotatis, skuren i bitar
2 stora morötter, skurna i bitar
1 hackad paprika
2 dl röda och/eller gula linser
2 små svenska äpplen, urkärnade och hackade i bitar
1 buljongtärning
8 dl vatten
 
Tillbehör: rostad majs, ostmacka.
 
1. Stek lök, vitlök och selleri mjukt långsamt i olja, ca 10 min.
2. Tillsätt kryddorna och stek under omrörningnågra min till. Släng ner resten av ingredienserna. Koka upp och låt puttra tills grönsakerna och linserna kokats ordentligt mjuka. Ge det ca 30 min.
3. Ta av från plattan och mixa soppan slät.
4. Servera med rostad majs som du gör på följande sätt: Hetta upp olja i en stekpanna. He i majskorn (av valfri sort, ex fryst majs eller burkmajs) och din favoritpeppar (min är den som heter pepparmix). Stek på hög värme i 4-5 min, tills majsen får färg. Strö över soppan.
 
Salt | Soppa, Vegan, Vegetarisk | |
#1 - - Annelie:

Åh, höstsoppa, fantastiskt! *Sparar*

#2 - - Nellys skafferi ♡:

Sv: De var hur goda som helst! :)

Den där soppan såg inte helt fel ut heller! Ha en fortsatt bra dag :)

#3 - - coffeeandcupcake.blogg.se:

Den låter riktigt god :)

#4 - - Louise:

Låter spännande! Soppan låter också jättegod! :)

#5 - - Isabella:

men så gott!

Upp